ALKMAAR -Wethouder Pieter Dijkman voert videogesprekken met ondernemers uit Alkmaar om te horen hoe zij ondernemen tijdens de coronacrisis. Waar worstelen ze mee en met welke creatieve oplossingen bieden ze de crisis het hoofd? Deze week vertelt Alex Hoogland van Vishandel J. Hoogland en Zoon hoe hij het ondernemen tijdens de Coronacrisis ervaart.

Alex Hoogland heeft een viswinkel in de Zocherstraat. De winkel is al 58 jaar van de familie Hoogland en Alex is inmiddels de 4e generatie. Alex: “Tot 2013 stonden we ook op de markt in Den Helder en in De Rijp. En ik heb altijd gezegd als het plekje van Klepper vrijkomt op de Gedempte Nieuwesloot in Alkmaar, dan neem ik die over. Op 7 maart stonden we daar voor het eerst met een splinternieuwe marktwagen maar toen brak het coronavirus uit.

Wat is nu je standplaats?
Alex: “De markt was eerst in drie – en nu in twee blokken verdeeld en staat op het Kerkplein/Gedempte Nieuwesloot/Hofplein en op de Paardenmarkt. Zo kunnen de bezoekers beter verspreid worden. Pieter Dijkman: “De markt is nu de terrassen weer open mogen, van het Waagplein naar de Paardenmarkt verplaatst. Hoe bevalt dat? Alex: “Het is een schot in de roos! Op de Paardenmarkt staan alleen maar foodkramen. En er lopen twee grote traffic routes van Overstad naar de binnenstad.

En is Jumbo daar ook blij mee?
Alex: “Door de gemeente is dit vooraf besproken met de bedrijfsleider en die is laaiend enthousiast, ‘dat hadden we al veel eerder moeten doen – eindelijk leven op het plein!’ En met restaurant Bregje hebben we ook leuke plannen. De kraamhouders ontwikkelen een stempelkaartje voor klanten. Als het kaartje vol is dan kunnen ze bij Bregje een kop koffie halen. En als die er weer twee appelpunten bij verkoopt.. dan hebben zij er ook iets aan.”

Je zei net dat de winkel al 58 jaar bestaat
“Mijn overgroot oma is ooit in 1908 op de Laat begonnen. Daar zijn de kinderen, waaronder mijn opa ‘in de vis gegaan’” vertelt Alex. “En mijn opa was de jongste, die werd vroeger op de trein naar Den Helder gezet met een vaatje haring en een paar kranten onder zijn arm zo van ‘ga jij daar maar verkopen op de markt’. Ook ging hij venten toen Overdie en Hoefplan werden gebouwd, dan ging opa met de bakfiets bouwwerken langs. Hij had een standplaats bij de groenteveiling en het slachthuis. Zo ging dat vroeger! Nu hebben we de winkel in de Zocherstraat en de marktwagen, we krijgen vier keer per week verse aanvoer.

Hoe ervaar je het ondernemen in tijden van corona?
Alex: “De eerste twee weken hebben we ook met bezorgacties op Facebook geadverteerd. Daar was veel reactie op, maar nu ebt dat weg. Iedereen is weer redelijk in zijn normale ritme. Omzettechnisch hebben we, net als meer detaillisten, circa 20% meer omzet. Pieter: Is misschien het horeca deel? Alex: Ik denk het wel, mensen werken thuis, de kinderen waren ook thuis en dan werd er tussen de middag ook nog wel eens een bak gebakken vis gehaald. Maar ik hoop voor de horeca dat ze weer snel goed gaan draaien.. dan lever ik graag weer 15% in. Ik hoop dat alles weer snel op een normale manier draait en iedereen weer zijn normale ritme, inkomen en bestedingspatroon heeft.”

Hoe zie je de toekomst?
"Zelf denk ik dat foodmarkten blijven bestaan, maar dat non-food minder wordt. En dat de marktdagen verschuiven, van maandag naar de zondag misschien. Dan wordt er ook meer gewinkeld. "