ALKMAAR - Iedereen kent ze. Die bruine bordjes op de gevels van oude panden met informatie over de geschiedenis van het gebouw. Het zijn de zogeheten ANWB-bordjes. Heel handig en informatief, maar veel van deze bordjes zijn aan vervanging toe. Omdat het bordje is versleten of omdat de informatie niet meer klopt. Vandaar dat de gemeente Alkmaar ze laat vervangen.

Ook panden die nog niet zo’n bordje hebben maar er wel één verdienen, wil de gemeente graag van zo’n ANWB-bordje voorzien. Vandaar dat de gemeente vraagt eigenaren en gebruikers van deze panden zich te melden, zodat de bordjes in overleg kunnen worden samengesteld.

Schatten op straat

Op de nieuwe bordjes is, via een QR code, meer ruimte om informatie te delen. Er is namelijk nog zoveel meer te vertellen over het pand en haar voormalige bewoners. In de musea en archieven ligt een schat aan verhalen die bij de meeste mensen niet bekend zijn, die we op deze manier via de bordjes met geïnteresseerden willen delen. Via het scannen van een QR-code zijn straks bijvoorbeeld foto’s te zien van het interieur of portretten van vroegere bewoners. Soms is er oud speelgoed of een kostbaar voorwerp gevonden door de archeologen. Of er zijn opmerkelijke verhalen te vertellen. Wethouder Erfgoed, Anjo van de Ven, is enthousiast: “Op deze manier worden al die veilig opgeborgen schatten zichtbaar voor een grote groep. Onze rijke geschiedenis verdient het om gezien te worden.”

Doet u mee?

Wat er op de gevel te lezen is, bepaalt de gemeente samen met de eigenaar of gebruiker van het pand. Voor het verzamelen van deze informatie wordt samengewerkt met erfgoedverenigingen, de lokale musea, het Regionaal Archief en bureau Schrijverij Schermerhorn. Panden die nu al een bordje hebben, krijgen sowieso een nieuw exemplaar. Voor de nieuwe panden wordt een selectie gemaakt. In de loop 2024 zijn de eerste nieuwe bordjes te vinden aan de panden in de binnenstad.

Hangt er bij u zo’n bordje? Of vindt u dat uw pand (of een pand waar u vaak langsloopt) zo’n bordje verdient? Stuur dan een e-mail naar schattenopstraat@alkmaar.nl