ALKMAAR - Het Ondernemersloket sprak voor deze nieuwsbrief met Erwin Blank, een enthousiaste binnenstadbezoeker, die winkelstad Alkmaar een warm hart toedraagt en niet lijdzaam wil toekijken. Hij komt met een initiatief om tijdens de lockdown consumenten en winkeliers in Alkmaar toch aan elkaar te koppelen. Hoe brengt hij vraag en aanbod bij elkaar?

Wie is Erwin Blank?
Ik ben Erwin Blank, 32 jaar. Jurist en scheidsrechter betaald voetbal van beroep. Jarenlang liep ik elke werkdag tijdens mijn lunchpauze door de binnenstad van Alkmaar. De stille straten en lege winkels nu, zijn mij een doorn in het oog. Het doet pijn dat te zien.

En je hebt daar iets op bedacht?
Ja, al zijn er al tal van goede initiatieven bedacht, echte aandacht en omzet voor winkeliers blijft uit. Mijn idee is om de loyaliteitsgedachte 'koop lokaal' ook direct in de praktijk te brengen in de vorm van een evenement. Wat is er nu mooier om met heel Alkmaar een antwoord te vinden op het verbod op evenementen en de haast volledige sluiting van winkels?

Wat houdt het idee precies in?
Met de hulp van de gemeente Alkmaar organiseren we medio april 2021 een evenement om winkels digitaal weer ‘bomvol’ met klanten te krijgen. Alle ondernemers van Alkmaar kunnen artikelen inbrengen voor een digitale veiling. Een mooi verkoopkanaal voor overtollige wintervoorraden, maar ook een kans om in te spelen op de benefietgedachte van de consument door populaire producten aan te bieden.

Wat zijn de voordelen voor de winkelier?
In aanloop naar de veiling komt volop aandacht voor het evenement. Er worden advertenties geplaatst in lokale media, de stad komt vol te hangen met aanplakbiljetten om het initiatief zowel richting ondernemers als consumenten te promoten. Het zorgt ervoor dat het evenement en de deelnemende winkeliers bij iedere Alkmaarder in beeld komen. Gemeente Alkmaar support het initiatief met deze publicatie in de nieuwsbrief.

Loopt de winkelier risico?
Nee, de winkelier kan een startbedrag en een minimumprijs aangeven. Veilen is de ideale manier om ervoor te zorgen dat kopers hun benefietgedachte in de praktijk kunnen brengen. Het is spannend en leidt tot hoge prijzen. Aan de veiling zijn voor de winkelier geen kosten verbonden!

Geen kosten? Deze veiling wijkt dus af van het normale veilingprincipe?
Ja, het idee is bedoeld om de winkeliers te helpen. Zij kunnen dus gratis meedoen. De methode is weliswaar veilen, maar wijkt volledig af van normale veilingen. Dit evenement is puur gericht op locatie, zodat de 'koop lokaal-gedachte' tot uiting kan komen. Winkeliers doen mee met een door hen te bepalen aantal kavels. Die kavels komen, met kavels van collega-winkeliers, samen in één veiling, een soort verzamelveiling dus. Het levert de winkelier een gratis mogelijkheid op om snel omzet te maken, gratis reclame te maken in deze moeilijke periode en samen met de stad een hoop positieve aandacht te genereren.

Wat moeten de ondernemers doen?
Niets, wij maken de foto's en zorgen ervoor dat de artikelen op het internet worden geplaatst. Wij moeten onderling alleen een afspraak maken wanneer ik langs kan komen in de winkel om foto's te nemen. De winkeliers kunnen hiervoor contact met mij opnemen op 06-22217244 of via info@veil-lokaal.nl

Kan iedereen meedoen?
Ja, of er nu 10 of 100 artikelen worden ingediend: het maakt niet uit. Afhankelijk van het aantal ingediende kavels wordt de veiling een naam gegeven. Het kan dus uitkomen op één veiling "Alkmaar", maar het kan ook zijn dat er een veiling "Langestraat" en "De Hoef" komt. Alleen samen maken wij er een succes van. Als iedereen meedoet, zorgt dat voor positiviteit in deze erg negatieve tijd. Ook roep ik ondernemers die het goed gaat op om artikelen te doneren. De omzet daarvan wordt verdeeld over de collega's die het moeilijk hebben.

Wat wil je tot slot nog kwijt?
Naast algemene publicaties om consumenten te bereiken, kunnen winkeliers uiteraard ook zelf via eigen kanalen adverteren voor de veiling en hun inbreng. Het versterkt elkaar. Samen maken wij er een succes van. In de periode van adverteren kom ik graag bij winkeliers langs. Deelnemen is een gratis manier om - zonder enig risico - omzet te genereren en reclame te maken voor je onderneming. Wij zetten Alkmaar als winkelstad hiermee op de kaart. En wie weet raken ook andere gemeenten nog besmet door dit Alkmaarse ‘virus’.

Reageer vóór 7 april 2021! Neem contact op met 06-22217244 of via info@veil-lokaal.nl Ook kunt u alvast een kijkje nemen op www.veil-lokaal.nl