ALKMAAR - Erik van der Maas (49) uit Bergen,die namens de VVD kandidaat was bij de Eerste Kamer-verkiezingen, is aangesteld als formateur voor een nieuwe Alkmaarse coalitie. Een week geleden liepen de onderhandelingen tussen OPA, Groen Links, VVD en CDA spaak waarna toenmalig formateur Michel Rog opstapte.

In de week daaropvolgend is er een hoop gebeurd in de Alkmaarse politiek. Leken de onderhandelingen eerst stuk te gaan op grote verschillen van inzicht tussen Groen Links en VVD, daar werd later bekend dat vooral de rol de OPA een groot struikelblok was. De tot voor kort grootste partij van Alkmaar zinspeelde op een college van zeven wethouders (nu vijf) waardoor de OPA-wethouders Victor Kloos en Anjo van der Ven zouden kunnen blijven zitten. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 23 maart verloor OPA vier zetels (van 10 naar 6) en aangezien VVD en Groen Links evenveel zetels behaalden was de machtspositie van OPA voorbij.

OPA en Groen Links probeerden na het mislukken van de coalitie nog wel een doorstart te maken door enkele partijen te benaderen, maar afgelopen zaterdag bleek dat CDA, D'66 en PVDA verstek lieten gaan op de uitnodiging van beide partijen. Ondertussen was VVD-voorman John van der Rhee ook de gesprekken aan gegaan met dezelfde partijen al was bij voorbaat al duidelijk dat zij geen meerderheid zouden vormen om een coalitie te vormen. Nu echter ook Groen Links bij de gesprekken is aangesloten kan men een meerderheid vormen van 24 van de 39 zetels en zou OPA, dat niet inging op de uitnodiging van de VVD, voor het eerst in jaren buitenspel worden gezet. VVD-leider Van der Rhee liet in een verklaring weten zo snel mogelijk een goede basis neer te willen leggen voor een stabiele coalitie: 'Het wordt tijd om er vaart achter te zetten, want het heeft nu al lang genoeg geduurd'.