BERGEN - Burgemeester Hetty Hafkamp reikte maandagavond vier muzepenningen van de gemeente Bergen uit aan Cootje Bronner, Maria Smook-Krikke, Jaap Borgers en Perry Reitsma . Daarnaast werden ook de eerste sportpenningen van de gemeente Bergen uitgereikt aan Nicole Weijling-Dissel (atletiek) en toegekend aan NikiTerpstra (wielrennen). De penningen werden uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie in restaurant de Zilte Zoen in Schoorl.

Muzepenningen

De muzepenning is een gemeentelijke onderscheiding voor personen die zich buitengewoon hebben ingezet voor kunst en cultuur in de gemeente Bergen. Het gaat hierbij om een langdurige inzet, een grote inspanning en een stimulerende uitstraling naar anderen.

Burgemeester Hafkamp was verheugd de muzepenningen te mogen uitreiken. Kunst en cultuur verbindt en maakt de gemeente aantrekkelijk voor inwoners en bezoekers. De muzepenningen werden uitgereikt aan:

Cootje Bronner
Cootje Bronner heeft zich vele jaren ingezet voor het Museum van Egmond als bestuurslid en vrijwilliger. Zij organiseert als conservator ieder jaar een nieuwe tentoonstelling en beheert de historische objecten. Ook leidt ze de kinderen van de Egmondse basisscholen rond. Daarnaast heeft zij veel geschreven over de geschiedenis van Egmond, zoals het boek over de Koloniehuizen.

Maria Smook-Krikke
Maria Smook-Krikke heeft zowel op het gebied van geschiedenis als beeldende kunst haar sporen verdiend. Op beide terreinen heeft ze veel onderzoek gedaan en gepubliceerd. Van 1994–2000 was zij als conservator in dienst van de Stichting Lucebert, waarbij zij de collectie documenteerde en het archief ordende. Daarnaast heeft zij vooral voor de Historische Vereniging Bergen jarenlang verschillende artikelen en boeken geschreven over de lokale geschiedenis.

Jaap Borgers
De heer Borgers is opgeleid tot beeldend kunstenaar en heeft sinds 1966 diverse exposities gehad in binnen- en buitenland. Sinds 1997 organiseert hij de kunstmanifestatie Schoorlse Kunsten (SchoK) met zo’n 100 professionele kunstenaars die hun werk exposeren of tentoonstellen op het gebied van beeldende kunst, theater, film, dans, muziek, literatuur en poëzie.

Perry Reitsma
De heer Reitsma is al meer dan 20 jaar betrokken bij Holland Music Sessions. Hij heeft dit evenement uitgebouwd van een festival met alleen zomerconcerten in de Ruïnekerk in Bergen naar een concertserie het hele jaar door op diverse locaties in heel Noord-Holland, waaronder Egmond en Schoorl, maar ook het Concertgebouw in Amsterdam. Daarbij komen jonge musici uit de hele wereld en geeft hij leiding aan 250 vrijwilligers, die de jonge musici helpen.

Sportpenningen In 2017 besloot het college een speciale onderscheiding te laten maken voor sporters die bijzondere sportprestaties hebben geleverd. De sportpenning van de gemeente Bergen wordt aan degene toegekend die Nederlands Kampioen is geworden of bij de eerste drie eindigde tijdens een Europees kampioenschap, wereldkampioenschap of de Olympische Spelen. De sport die wordt beoefend moet erkend zijn als topsport bij het NOC/NSF.

Met trots werd de sportpenning door de burgemeester uitgereikt aan Nicole Weijling-Dissel. Ook Niki Terpstra verdiende een sportpenning. Door zijn deelname nu aan de Zesdaagse van Rotterdam krijgt Niki op een later moment in het jaar de sportpenning uitgereikt.

Niki Terpstra
Niki Terpstra (foto) heeft op 23 september 2018 voor de vierde keer met zijn ploeg “Quick-Step Floors” de wereldtitel ploegentijdrit gewonnen. Eerder in 2018 won hij de ronde van Vlaanderen.


Nicole Weijling-Dissel
Nicole Weijling-Dissel werd tijdens de wereldkampioenschappen atletiek 2018 voor masters in de categorie V50, tweede op de 800m, tweede op de 1500m en is wereldkampioen geworden op de 5000m.

Burgemeester Hafkamp hoopt op nog meer mooie sportprestaties in de toekomst. Net als kunst en cultuur verbindt sport en is een middel om een gezonde en vitale gemeente te zijn.