ALKMAAR - Op dinsdag 8 september reikte burgemeester Piet Bruinooge een ere-insigne in goud van de stad Alkmaar uit aan de heer H. (Harry) de Raad. De uitreiking vond plaats tijdens zijn afscheidsbijeenkomst in het Regionaal Archief.

De heer De Raad is eerder dit jaar met pensioen gegaan. Zijn afscheidsreceptie kon toen vanwege corona niet doorgaan, maar hij nam nu in klein comité afscheid van zijn collega’s. Tijdens deze bijeenkomst verraste de burgemeester hem met het ere-insigne.

Geschiedenis van Alkmaar
Harry de Raad is van grote waarde geweest voor het bewust maken van de geschiedenis van de stad Alkmaar. Hij schreef veel publicaties en werkte mee aan publicaties van anderen. Hij gaf vele cursussen en lezingen en trad op als ambassadeur van de Alkmaarse historie. Ook was hij regelmatig te zien in het TV-programma ‘Verborgen verleden’, waarin bekende Nederlanders op zoek gaan naar hun familiegeschiedenis. In zijn vrije tijd zette hij zich in voor de Historische Vereniging Alkmaar en diverse historische verenigingen in de regio. Hij zat in de redactie en schreef artikelen voor de Stichting Alkmaarse Historische Publicaties. Verder was hij onder andere betrokken bij Kaeskoppenstad, de Hogeschool Voor Ouderen (HOVO) en Dag en Dauw, waar hij regelmatig lezingen gaf.

Historische publicaties
Harry de Raad was betrokken bij tientallen boeken en artikelen als adviseur of redactielid, waaronder de Geschiedenis van Alkmaar, Alkmaars groene verleden, de Canon van Alkmaar, De stad Alkmaer met haere dorpen, de Historische atlas van Almaar, Kennis is pracht; De Alkmaarse Librije en het jubileumboek voor de Grote Kerk, ‘500 jaar bouwen en behouden’. Voor het boek Hofjes van Alkmaar deed hij de regie op zich voor het uitbrengen van dit boek, dat zonder zijn innemende, deskundige en vasthoudende benadering niet gepubliceerd zou zijn.

Artikelen
Ook schreef De Raad veel artikelen voor de open monumentendagen en was initiatiefnemer van de rubriek ‘Ik was erbij’ in de Alkmaarse Courant , dat vanaf 2018 verder ging onder de titel ‘Dat was toen’. Sinds 2005 zorgde hij wekelijks voor een artikel over een onderwerp uit de geschiedenis van de regio. Onder zijn redactie zijn hiervan ook twee bundels uitgebracht en zijn er nog twee in productie. Daarnaast zette hij zich altijd belangeloos in voor de Stichting Alkmaarse Publicaties.

Tentoonstellingen
Voor het Stedelijk Museum Alkmaar werkte hij mee aan vele tentoonstellingen. Hij zette daarbij altijd de actualiteit in een lokaal historisch kader, waardoor de tentoonstellingen een extra verdieping kregen.

Voor al zijn verdiensten en zijn jarenlange inzet voor de bewustwording van de Alkmaarse geschiedenis ontving Harry de Raad het ere-insigne in goud van de stad Alkmaar.