ALKMAAR - Ter gelegenheid van 75 jaar officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden heeft de heer R. de Rijk (99) op 12 augustus jl. de Demobilisatie-insigne ontvangen. Hij kreeg deze erkenning vanwege zijn inzet in dienst van de Nederlandse Marine voor het bevrijden van Nederlandse gevangenen in Nederlands Indië. De insigne is uitgereikt door mevrouw Jacqueline van Tilburg-van Griensven van het ministerie van Defensie.


Het voormalige Nederlands-Indië werd van 1942 tot 1945 bezet door Japan, bondgenoot van Duitsland in Zuid Oost Azië. Op 15 augustus 1945, kort na de bombardementen op Hiroshima en Nagasaki, capituleerde Japan. Daarmee kwam officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden. Miljoenen onderdanen hebben zwaar geleden als gevolg van honger, dwangarbeid, geweld, vernedering en terreur. Op erevelden in Indonesië en daarbuiten liggen 25.000 Nederlandse doden. Een veelvoud daarvan heeft geen speciale begraafplaats gekregen. Bovendien werkte de oorlog door bij miljoenen die de verschrikkingen wisten te overleven.

Demobilisatie-insigne voor de heer De Rijk
De heer R. de Rijk (99 jaar en woonachtig in Alkmaar) had een aangeboren gevoel voor recht en onrecht. Zijn verzetsactiviteiten en verleden in een dwangarbeiderskamp in Duitsland, voer hem begin 1946, in dienst van de Koninklijke Marine, naar Nederlands Indië. Met als doel Nederlandse gevangenen te bevrijden. Hij had al vanaf het begin een enorme belangstelling voor het wel en wee van Nederlands Indië. De Rijk heeft alle, hem toekomende eremedailles, ontvangen. Op 12 augustus ontving hij als erkenning voor zijn inzet de Demobilisatie-insigne. Deze is uitgereikt door mevrouw Jacqueline van Tilburg-van Griensven MA Bsw LTZ 1 (LD), van het ministerie van Defensie. De insigne is voor Marine-personeel dat heeft gediend bij het herstellen van rust en orde in Nederlands-Indië, na de capitulatie van Japan 15 augustus 1945.

Veteranen Alkmaar
Een afvaardiging van Veteranen Alkmaar (VA) was getuige van deze uitreiking. Namens de gemeente Alkmaar boden zij de heer De Rijk bloemen aan.

Het comité VA, bestaande uit Alkmaarse veteranen, werkt nauw samen met de gemeente Alkmaar. Zij hebben via een besloten Facebookpagina de mogelijkheid elkaar te leren kennen, verhalen te delen en in contact te blijven wanneer er behoefte is. Allemaal geheel vrijblijvend. Veteranen van verschillende generaties, krijgsmachtonderdelen en missies. Van toen en nu. Info: veteranen@alkmaar.nl

Herdenking Indisch Monument Den Haag
Op 15 augustus is de herdenking (in dit bijzondere jaar met weinig aanwezigen) bij het Indisch Monument in Den Haag. De ceremonie is te volgen van 12:10 tot 13:30 via (NPO1, of online via NPO Start of de Facebookpagina van de NOS. Klik hier voor meer info!