UITGEEST - Peter Vader en Rob Cappelle zijn gisteren koninklijk onderscheiden door burgemeester Sebastiaan Nieuwland van Uitgeest. De nieuwste Leden in de Orde van Oranje Nassau, woonachtig in gemeenten Alkmaar en Castricum, kregen het bijbehorende lintje opgespeld voornamelijk voor hun jarenlange inzet bij Zeil- en Watersport Vereniging Uitgeest. Burgemeester Nieuwland reikte de onderscheidingen uit namens burgemeesters Anja Schouten van Alkmaar en Toon Mans van Castricum.


Als fanatiek zeilers zijn Rob Cappelle en Peter Vader al jarenlang verbonden aan de vereniging. En al 30 jaar lang enthousiasmeren ze de jeugd voor de zeilsport. De heer Cappelle zette het jeugdzeilen op voor kinderen van 8 tot 11 jaar en beide heren verzorgen zeillessen en onderhouden de bootjes. Talloze kinderen haalden onder hun leiding het zeilbrevet. De heer Cappelle is aanspreekpunt voor de andere vrijwilligers en adviseert het bestuur over technische zaken, de aanschaf van nieuwe bootjes en de trailer. De heer Vader zorgt voor aanvang van de zeillessen voor het klaarzetten en optuigen van de bootjes. Ook het aftuigen en opruimen na afloop neemt hij voor zijn rekening.

Dragon Force

Ook bij de radiografische zeilclub Dragon Force 65 in Uitgeest is de heer Cappelle al ruim 13 jaar meer dan bekend. Daar speelt hij een belangrijke rol in de organisatie van het op afstand bestuurbare modelzeilboot-varen. Daar is de ‘boeienkoning’ verantwoordelijk voor de aanleg van de zeilbaan. De heer Capelle is ook fanatiek in schaats- en skeelerlessen en hij is een meester in het inspireren van – vooral jonge – mensen voor techniek.

Hellingploeg

Samen met zijn gezin is de heer Vader al 30 jaar lid van Stichting Jachthaven Zwaansmeerpolder. Als oud-installateur draagt hij ook hier zijn technisch steentje bij. De heer Vader zorgt er onder andere met ‘de hellingploeg’ voor dat alle boten in het najaar goed op de bok komen te staan en in het voorjaar er weer vanaf worden gehesen. Fysiek vergt deze klus nogal wat van de vrijwilligers, want wat de weersomstandigheden ook zijn; het werk gaat gewoon door. Ook thuis is de heer Vader onmisbaar, want naast alle vrijwilligerswerkzaamheden is hij oppas opa in Uitgeest en daarnaast mantelzorger voor zijn vrouw.

Onderscheiding

‘Heel veel werk, zeker vrijwilligerswerk, vindt achter de schermen plaats. We zien gemakkelijk over het hoofd wat de waarde ervan is. Pas als iemand het níet meer doet, merk je het grote belang ervan’, stelde burgemeester Nieuwland in zijn speech. ‘De stille kracht, nooit verzaken en altijd klaar staan voor de ander. Wat zijn we als gemeente blij met vrijwilligers die zoveel werk verzetten.’

De burgemeester vond dit dus een gepast moment om wél bij stil te staan bij deze onmisbare vrijwilligers, en om de heer Capelle en de heer Vader daarvoor namens de Koning te waarderen.