ALKMAAR - Sinds de brand en de sluiting van de Singelgarage is het aantal bezoekers dat via het Ritsevoort de stad binnenkomt afgenomen. Het college wil de aanloop naar de winkels in dit zuidwestelijk deel van de binnenstad bevorderen door twee parkeermaatregelen te nemen. Vanaf 21 november is parkeren op de Harddraverslaan daarom de eerste twee uur slechts € 1,00 per uur. Ook kunnen ondernemers uit dit deel van het centrum uitrijkaarten met korting aankopen.

“Ondernemers hebben ons gevraagd om mee te denken. Het zijn al moeilijke tijden en dan komt met het sluiten van de Singelgarage er een extra tegenvaller bij. Het is daarom ook fijn dat we met deze twee parkeermaatregelen nu iets kunnen betekenen. Zo stimuleren we ook de gedachte van een gastvrije en parkeervriendelijke stad”, aldus wethouder Konijn-Vermaas.


Zowel vanuit de ondernemers als de raad kwam de vraag om de aanloop voor dit deel van de stad te bevorderen. Het college heeft nu ingestemd met deze twee tijdelijke maatregelen tot en met het einde van de wintermaanden, 21 maart 2021.

Harddraverslaan
De Harddraverslaan is met name bedoeld voor bezoekers van het ziekenhuis, maar door COVID-19 is de parkeerdruk lager. Er is daardoor voldoende ruimte om bezoekers aan de binnenstad te laten parkeren in de Harddraverslaan, dicht bij het Ritsevoort. Het tarief wordt aangepast naar € 1,00 per uur voor de eerste 2 uur. Daarna is het normaal tarief geldig. Nieuw is ook dat Ondernemersvereniging het Alkmaars Bolwerk akkoord heeft bereikt met Noordwest Ziekenhuisgroep om de overdekte parkeergarage (ingang harddraverslaan) te gebruiken op de zater- en zondagen voor dezelfde periode. Dat zijn 80 tot 100 extra parkeerplekken erbij voor het weekend. Via een campagne, ontwikkeld in samenwerking met Alkmaar Marketing, worden de nieuwe parkeermogelijkheden breed bekend gemaakt.

Hans van de Leygraaf, voorzitter van het Alkmaars Bolwerk, de belangenvereniging van retailers en commerciële pandeigenaren van de binnenstad, is tevreden met deze maatregelingen en tijdelijke oplossingen:

"Een mooie samenwerking tussen gemeente Alkmaar, NWZ ziekenhuis en het Alkmaars Bolwerk. De nood is hoog bij met name de winkeliers van Ritsevoort en Koorstraat. Nu komen en vele parkeerplekken bij en met name in weekend. En dat voor de feestdagen, fantastisch toch!"

Uitrijkaart parkeergarage

Het tarief voor uitrijkaarten wordt gehalveerd van € 589,44 naar € 294,72 voor 100 uitrijkaarten, voor ondernemers gevestigd op het Ritsevoort, Koorstraat, Schoutenstraat, Breedstraat en een deel van de Laat (even zijde: Laat 120 en hoger, oneven zijde: Laat 147 en hoger). Op deze manier kunnen ondernemers hun klanten verleiden om naar hun winkel te komen.

“Het zijn mooie maatregelen om het bezoek aan de stad te stimuleren. Tegelijkertijd is het in deze tijd natuurlijk niet de bedoeling om massaal naar de stad te komen. Kom wat vaker doordeweeks en winkel gericht. Kom ook niet allemaal op 23 december, maar plan de kerstinkopen wat eerder. De stad is er ieder geval klaar voor”, zo meldt wethouder Konijn-Vermaas tot slot.