ALKMAAR - Het Jan Arentsz wint 'De slimste jongeren' in Het Slimste Huis Alkmaar. Op 10 maart vond de ontknoping plaats van de wedstrijd die was uitgeschreven door Het Slimste Huis Alkmaar onder leerlingen van technisch georiënteerde middelbare scholen (technasium) in Noord-Holland.

De uitdaging: maak het slimste hulpmiddel voor zelfstandig wonende ouderen. Het Jan Arentsz College uit Alkmaar won met hun ‘krabrollator’. Een rollator is vooral gemaakt om ouderen rechtdoor te laten lopen. Even een stap opzij zetten met het apparaat gaat een stuk lastiger. “Toch kan dat best handig zijn, als je door een menigte moet manoeuvreren”, legt de 13-jarige Sam Groen uit klas twee van het Jan Arentsz College uit. Samen met Justin Smits toont hij een aangepaste rollator waarvan de wielen met een simpele handbeweging gedeblokkeerd kunnen worden, zodat de gebruiker zijwaarts kan schuifelen. “Zoals een krab op het strand dat doet”, glundert Justin. De jury onder voorzitterschap van wethouder Anjo van de Ven luistert aandachtig in een volgepakt Slimste Huis Alkmaar.

Tijdens deze finale presenteren acht teams van zes technasia uit Noord-Holland zich, die met hun idee de voorrondes hebben gewonnen. De afgelopen weken werkten zij keihard aan hun prototypes, waarmee zij zich verplaatsten in de vraag: hoe help je ouderen om zo lang mogelijk in hun eigen omgeving te kunnen blijven wonen? Oftewel, hoe maak je het Slimste Huis Alkmaar nog slimmer?

Tijdens het technasium-vak Onderzoek & Ontwerpen hebben de jongeren overduidelijk hun verbeelding aan het werk gezet. Het Sint Michaël College uit Zaandam komt met De Gouwe Oudjes, een vernuftig mechaniek waarbij de inhoud van een keukenla bij opening automatisch omhoog komt, zodat senioren niet hoeven te bukken om iets te pakken. Dezelfde consideratie voor de oudere stramme ledematen is er van het OSG West-Friesland uit Hoorn. Zij onthullen Het Kastsysteem waarbij met één druk op de knop het kledingrek uit een kast comfortabel naar voren wordt geschoven. Magnetisch stopcontact Daarnaast is er de kookhulp-app en het magnetische stopcontact (‘als ouderen dreigen te struikelen over kabels laat de stekker snel los’).

Allemaal even creatief, maar uiteindelijk kiest de jury voor de ‘grote praktische toepasbaarheid’ van de krabrollator. Justin en Sam ontvangen een tegoedbon voor een Escape Room-experience naar keuze en een wisselbokaal. Ria Sluiter van de Stichting Technasium heeft nog een leuke verrassing voor hen in petto. Zij mogen hun vondst nog eens presenteren op een landelijke bijeenkomst ter ere van 15 jaar technasia in Nederland. De prototypes van de finalisten blijven nog even staan in Het Slimste Huis Alkmaar, tussen alle andere slimme hulpmiddelen voor ouderen.

Kijk voor meer informatie en de openingstijden op www.slimstehuisalkmaar.nl.