ALKMAAR - Gemeente Alkmaar is op de negende plaats van het HIER Klimaatstraatfeest geëindigd. Er deden afgelopen winter in totaal 383 teams mee aan de jubilieumeditie van de grootste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Het team wint €550. Dit bedrag wordt gedoneerd aan een duurzaam initiatief in Alkmaar.

De spelers uit het team voerden met elkaar maar liefst 132 energiebesparende acties uit tijdens het Klimaatstraatfeest zoals een naden-en-kierenspeurtocht, een ontdooi-je-vriezer-estafette en het eten van “aardgasloze” maaltijden. Ook gingen zij “elektrisch carpoolen” naar een vergadering op locatie.

Wethouder Duurzaamheid Jan Nagengast (CDA) is erg blij met het resultaat: 'De collega's geven het goede voorbeeld samen met alle andere teams in het land! Als gemeente moet je dat ook doen om te laten zien dat duurzaam leven echt niet meer inspanning kost. Het gewonnen bedrag verdubbel ik, zodat er ook twee instellingen geholpen kunnen worden!'

Grootste energiebesparingswedstrijd gaat in 2018 naar gasloos

Het HIER Klimaatstraatfeest is al tien jaar lang de grootste en gezelligste energiebesparingswedstrijd van Nederland. Ieder stookseizoen, van oktober tot en met maart, komen honderden buren, vriendengroepen en collega’s samen in actie om energie te besparen. De tien teams die de meeste energie hebben bespaard winnen geldbedragen van €500 tot €5.000, die zij mogen besteden aan energiebesparende maatregelen of een klimaatvriendelijk (straat)feest.

HIER schat in dat het Klimaatstraatfeest in tien jaar tijd heeft gezorgd voor een kleine 3.000 ton CO₂ reductie. Dat komt neer op 19 miljoen kilometer rijden met een dieselauto. Sanne Dietz van het HIER Klimaatstraatfeest: “We hebben de allerlaatste editie van het Klimaatstraatfeest afgerond. Voor ons het einde van een tijdperk! Door de praktische en positieve benadering kreeg het Klimaatstraatfeest ieder jaar juist mensen in beweging die in eerste instantie niet zoveel met duurzaamheid hebben. In een decennium hebben we op die manier bijna 20.000 Nederlanders gemotiveerd om aan de slag te gaan met energiebesparing. Nu we in Nederland gaan stoppen met aardgas, is het tijd voor een nieuwe aanpak waarmee we bewoners gaan voorbereiden op wonen zonder aardgas. Achter de schermen werken we hard aan dit nieuwe spel dat op 10 oktober 2018 van start gaat.”

Het HIER Klimaatstraatfeest is een initiatief van Stichting HIER klimaatbureau en Buurkracht. Daarnaast werkt het Klimaatstraatfeest samen met verschillende Nederlandse gemeenten. Kijk voor meer informatie op www.klimaatstraatfeest.nl.