ALKMAAR - Zaterdag 20 maart was het Landelijke Opschoondag en ook in gemeente Alkmaar werden heel wat straten, buurten en pleinen zwerfafvalvrij gemaakt door inwoners. Verschillende initiatieven hebben zich deze dag met opschoonommetjes ingezet voor een schone leefomgeving en een beter milieu.

Opschoonommetjes in de buurt
Veel deelnemers zetten hun wandelommetje deze dag om in een opschoonommetje in de buurt. Door na afloop een volle zak zwerfafval in te leveren bij een van de beloningspunten ontvingen Alkmaarders een gratis kopje koffie, thee of soep. Daarnaast konden inwoners meedoen met een van de opschoonroutes van Love Not Waste, El Kombi, Buurthuis ’t Ambacht en Le Champion.

Mooie initiatieven van bedrijven en verenigingen

De Landelijke Opschoondag zorgde ook voor veel mooie initiatieven van bedrijven en verenigingen. Een mooi voorbeeld is de actie van McDonald’s. Collega’s en voetballers van Alcmaria Victrix gingen samen aan de slag met het opschonen van het Olympiapark. Wethouder Robert te Beest hielp ook een handje bij deze actie.

’Goed om te zien dat veel inwoners zich inzetten om zwerfvuil tegen te gaan. Het is een kleine moeite om je afval mee te nemen als je ergens bent dus ik roep ook Alkmaarders op goed om te gaan met je afval. Een beter milieu begint toch echt bij jezelf!’ Wethouder Robert te Beest

De jongste kadetten van het zeekadetkorps visten afgelopen zaterdag ook heel wat zwerfvuil uit de grachten. En Victoria schoonmaakbedrijf droeg hun steentje bij aan het welzijn van de stad.

Gratis opruimmaterialen in bruikleen
Stadswerk072 is het hele jaar actief bezig om het zwerfafval in gemeente Alkmaar aan te pakken. Samen met verschillende partijen organiseren zij door het jaar heen verschillende activiteiten om inwoners bewust te maken van zwerfafval. Inwoners die zelf een opschoonactie organiseren, kunnen op de website van Stadswerk072 gratis opruimmaterialen bestellen.