BERGEN - Het Museum van Egmond kampt met ruimtegebrek en wil graag uitbreiden. Op deze manier kan meer aandacht worden gegeven aan het cultureel erfgoed van Egmond en de schilders van de Egmondse School. Het college heeft daarom besloten de helft van de verbouwingskosten op zich te nemen middels een subsidie van € 40.000. Het verzoek van het museum sluit goed aan bij de ambities uit de cultuurnota om cultureel erfgoed zichtbaar te maken op locatie en het culturele aanbod over de kernen te spreiden.

Rijke geschiedenis

Wethouder Odile Rasch: “Egmond aan Zee heeft een rijke geschiedenis als vissers- en vakantiedorp. En net als Bergen heeft Egmond een eigen stroming in de schilderkunst. Met de verbouwing heeft het museum de ruimte om dit allemaal tentoon te stellen. En wat is nu een betere plek hiervoor dan Egmond zelf! Cultureel erfgoed moet je laten zien op de plek waar het vandaan komt.”

Egmondse School

De stichting Museum van Egmond is al geruime bezig met plannen voor uitbreiding. Door het gebrek aan ruimte kan er weinig aandacht worden gegeven aan de geschiedenis van de vakantiekoloniehuizen en aan de Egmondse school, een groep impressionistische schilders, die aan het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw actief was in Egmond. Ook is er gebrek aan depotruimte terwijl de collectie zich steeds verder uitbreidt. Na de uitbreiding verwacht de stichting meer bezoekers te trekken en ook de educatieve activiteiten te versterken in samenwerking met Museum Kranenburgh.