ALKMAAR - Via de subsidieregeling “Specifieke Uitkering Impuls Jongerencultuur” kunnen jongeren, culturele instellingen en jongerenorganisaties uit de gemeente Alkmaar sinds 1 augustus 2023 financiële steun aanvragen om culturele activiteiten voor jongeren (14 – 27 jaar) te organiseren. Het Rijk heeft voor de gemeente Alkmaar een mooi bedrag van ruim 700.000 euro beschikbaar gesteld om de culturele wensen van jongeren te vervullen. Op maandagavond 30 oktober organiseert de gemeente Alkmaar in samenwerking met jongeren een inspiratiebijeenkomst als kick-off van deze regeling.


Inspiratiebijeenkomst

Op maandagavond 30 oktober is het vanaf 18:45 uur mogelijk om – na aanmelding door een mail te sturen naar jongerencultuur@alkmaar.nl – binnen te wandelen bij Podium Victorie in Alkmaar. Op die avond kunnen geïnteresseerden meer te weten te komen over de subsidieregeling. Er staan dan medewerkers van de gemeente Alkmaar voor de jongeren en organisaties klaar om ze te informeren over de subsidie. Ook zijn er die avond jonge artiesten aanwezig die geheid zullen zorgen voor de nodige inspiratie met hun optredens. De deelnemers kunnen naast ideeën opdoen, ook aan de slag met het uitwerken van culturele ideeën met elkaar.

Wethouder Anjo van de Ven zegt hierover: “Ik kijk erg uit naar de inspiratieavond en wil iedereen die er ook maar enigszins over nadenkt om te komen echt aanmoedigen om zich aan te melden en langs te komen op 30 oktober. We willen de jongeren en culturele instellingen graag helpen bij het realiseren van hun ideeën en culturele dromen. Ik hoop dat de jongeren geen drempel ervaren. We staan klaar om jullie te helpen!”


Inspirerende jongeren

Sofie Meyer en Luuk Ransijn, twee jonge Alkmaarse artiesten, zijn bij de inspiratieavond op 30 oktober aanwezig . Zij zijn gevraagd om hun verhalen te delen met de aanwezigen en de nodige vragen te beantwoorden. Wat heeft hen bijvoorbeeld geïnspireerd en hoe hebben zij het aangedurfd om hun culturele dromen na te jagen? Erg relevante vragen waarover gesproken wordt tijdens deze avond.

Over het nemen van ‘de stap’ zegt Sofie Meyer: “Doe wat je leuk vindt, geef niet op en dan komt de rest vanzelf.”

De subsidie

Jongeren krijgen met deze subsidieregeling de kans om hun creatieve kant en talenten te ontwikkelen. Zij kunnen zelf de subsidie aanvragen, of een culturele instelling of jongerenorganisatie kan dit (namens hen) doen. Dit initiatief zal jongeren helpen bij het verbreden van hun horizon, het leren kennen van nieuwe mensen en bij hun (talent-)ontwikkeling. Daarnaast is het ook een mooie steun in de rug voor de culturele sector in de gemeente Alkmaar.