ALKMAAR - De gemeente Alkmaar start met een pilot voor een innovatieve combipaal in het centrum van Alkmaar. Alkmaar voert als eerste in Nederland de pilot uit. De combipaal is een lantaarnpaal met twee laadpunten voor elektrische auto’s en twee laadpunten voor elektrische plezierboten. Een bestaande lantaarnpaal op de Voordam wordt omgebouwd.

Rustiger straatbeeld
De combipaal voorkomt twee extra palen in de straat. Dat creëert een rustiger straatbeeld in het stadscentrum en vergt minder ruimte. De paal draagt bij aan de toekomstbestendigheid, aangezien het aantal elektrische auto’s en elektrische bootjes groeit. Daarnaast is het bovenste gedeelte van de combipaal vervangbaar voor toekomstige vernieuwingen die bijvoorbeeld bijdragen aan duurzaamheid.

Vorm en aanzicht
De hoogte, de kleur en de slanke vorm van het bovenste deel van de combipaal blijft zoveel mogelijk gelijk aan de bestaande lantaarnpaal. Het onderste deel van de combipaal wordt breder. Dit is nodig voor extra elektrische apparatuur en de dikkere bekabeling voor de laadpunten. De lamp in de oude lantaarnpaal wordt hergebruikt in de nieuwe combipaal.

Locatie
Er zijn meerdere locaties onderzocht. Er is voor de Voordam gekozen, omdat er al een aanvraag stond voor een aansluitpunt voor een elektrische auto. Er wordt ook naar andere mogelijke locaties in Alkmaar gekeken. Locaties waar nu aan wordt gedacht zijn: de Oude Gracht, Waterlaan, Kennemersingel en Verdronkenoord.

Coalitieakkoord en POCITYF
De pilot geeft uitvoering aan het coalitieakkoord. Daarnaast wordt de pilot uitgevoerd binnen het Europese project POCITYF. Project POCITYF is in het leven geroepen door de Europese Unie om historische steden zoals Alkmaar te verduurzamen. De historische voorbeeldsteden Alkmaar en Evora (Portugal) passen verschillende duurzame oplossingen toe, waar andere deelnemende historische steden in Europa van leren. Zij passen die duurzame oplossingen vervolgens ook toe. Het project is een van de manieren waarop de gemeente Alkmaar invulling geeft aan de Europese klimaatdoelstellingen. Onlangs is binnen dit project gestart met de bouw van 940 zonnepanelen bij De Meent.

‘De combipaal met een aansluitmogelijkheid voor elektrische auto’s en elektrische bootjes is mooie innovatieve toevoeging voor de gemeente Alkmaar, waarmee we de eerste pilot in Nederland zijn.’
- Quote Elly Konijn

Meer informatie
Lees meer over project POCITYF op www.alkmaar.nl/duurzaamheid/energie-en-duurzaamheid/europees-project-pocityf/