ALKMAAR - Sietse Wiersma luidt vrijdag 2 juni precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het Kaasdragersgilde. Want de Alkmaarse Kaasmarkt is niet compleet zonder kunstschilder Sietse Wiersma. Ruim 40 jaar richt hij iedere vrijdag zijn kunststalletje in op de Schapenbrug. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt wethouder Anjo van de Ven de heer Sietse Wiersma in het stadhuis.


40 jaar op de kaasmarkt!

Met honderden exposities achter zijn naam, een al meer dan veertig jaar lange residentie op de Alkmaarse kaasmarkt en een groot en divers oeuvre dat over de hele wereld zijn weg gevonden heeft, behoort Sietse tot een van Nederlands meest ervaren kunstschilders. In het zomerseizoen is de schilder door de week veel bezig met de Kaasmark. De werken op de kaasmarkt worden vooral gekocht door buitenlandse toeristen. Hij maakt dan werk dat de toerist makkelijk mee naar huis kan nemen. In bijna elk werelddeel hangt wel iets van Wiersma. De kaasmarkt vindt hij een prachtige plek om te werken.

Sietse woont sinds 1982 in het Noord-Hollandse Oudkarspel, waar hij een oude koolschuurwoning heeft omgetoverd tot zijn artistieke thuisbasis. Al van jongs af aan voelde hij een grote passie voor de Nederlandse natuur. Zijn jeugd in Friesland bracht hij dan ook zo veel mogelijk buiten door. Sietse is autodidact kunstschilder en heeft zich sinds 1985 volledig op het schilderen gericht.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.