ALKMAAR - Het veertig jaar oude stationsgebouw en de perrontunnel van station Alkmaar Noord zijn aan vervanging toe. Het station voldoet zonder liften niet aan de toegankelijkheidseisen voor mindervalide reizigers. Ook vraagt het gesloten karakter van het gebouw om vernieuwing.

Daarom ondergaat Alkmaar Noord de komende jaren een volledige metamorfose en krijgt het een transparante uitstraling. De perrontunnel krijgt twee glazen liften naar de perrons. Er komen royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. Met op het dak zonnepanelen wordt het station Alkmaar Noord ook nagenoeg energieneutraal. De panelen wekken straks ruim 90% van het jaarlijkse verbruik van dit station op. In het stationsgebouw en de perrontunnel komt energiezuinige ledverlichting. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek in de huidige fietsenstalling. Het nieuwe stationsgebouw is ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS, dat eerder ook het Alkmaarse hoofdstation onder handen nam.

Sein op groen
Donderdag 12 december ondertekenden de gemeente Alkmaar, NS en firma K Dekker bouw & infra overeenkomsten met ProRail, die de nieuwbouw mogelijk maken. Daarmee staan het sein op groen voor de start van bouw. De vernieuwing van het station start augustus 2020. De oplevering wordt mei 2021 verwacht.

Impuls
Wethouder verkeer Marcel van Zon is ingenomen met de nieuwbouw. “Door de slechte toegankelijkheid van het station voor mindervaliden was dit een reeds lang gekoesterde wens van de gemeente. Daarbij is de vernieuwing van het station Alkmaar noord ook een belangrijke impuls voor de ontwikkeling van de totale stationsomgeving. De gemeente maakt daarom in 2020 samen met de Provincie, betrokken partijen en omwonenden een ontwikkelvisie voor het stationsgebied. Het blijft dus niet alleen bij het nieuwe station”, aldus Van Zon.