BERGEN - De gemeente Bergen en de ontwikkelende bouwer BAM Wonen hebben woensdag 14 maart een samenwerkingsovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en realisatie van het Watertorengebied in Egmond aan Zee. Wethouder Peter van Huissteden zette zijn handtekening namens de gemeente, directeur Pim de Boer deed dit namens BAM Wonen.

BAM Wonen heeft een schetsplan voor de ontwikkeling van het gebied gemaakt. Dit is vorige maand op een druk bezochte inloopavond gepresenteerd aan de omwonenden en inwoners. De komende periode wordt dit verder uitgewerkt tot een definitief plan. BAM Wonen kijkt daarbij of de opmerkingen en suggesties kunnen worden verwerkt.

Nieuw duinlandschap

Het Watertorenterrein is een uitzonderlijke locatie, enerzijds aan de rand van het dorp en anderzijds tegen het duingebied aan. Het is de bedoeling dat door de herontwikkeling het dorp vloeiend overgaat in de duinen en andersom. “Het wordt een mooi ingericht gebied”, zegt wethouder Peter van Huissteden (Sport en Wonen). “Er is nu door de sporthal en het parkeerterrein veel grijs en weinig groen. Ook ligt het terrein braak waar vroeger het zwembad stond. Dit is een kans om er iets moois van te maken.”

Pim de Boer: “Wij kijken er naar uit om hier met al onze kennis en kunde een erg mooi project van te maken, een toegevoegde waarde voor de (woon)omgeving.”

Thuis in de duinen

In het plan ‘Thuis in de duinen’ zijn veertien twee-onder-een-kapwoningen en vijf rijtjeswoningen ingetekend. Daarnaast wordt in het stedenbouwkundig plan rekening gehouden met vijftien CPO-woningen. Met CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) is het mogelijk om een betaalbare woning te realiseren voor jongeren en starters. De bewoners laten zelf hun woningen ontwerpen en realiseren.

Sporthal

Midden in het gebied wordt een nieuwe energieneutrale sporthal gebouwd, als vervanging voor de huidige verouderde sporthal. Deze wordt energieneutraal; dat is uniek voor een sporthal in Nederland.

Gemeenteraad akkoord

De gemeenteraad stemde op 9 maart in met de investering in de sporthal. De start van de bouw van de sporthal staat gepland voor januari 2018.