ALKMAAR - Roxane Knetemann is voormalig wielrenster én dochter van oud-wielrenners Gerrie Knetemann en Gré Donker. Zij luidt op Wereld Fietsdag, vrijdag 3 juni precies om 10.00 uur de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Zij doet in het kader van Wereld Fietsdag, op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt wethouder Robert te Beest, Roxane Knetemann en haar moeder Gré Donker.

Roxane Knetemann
In oktober 2009 werd Roxane Nederlands kampioen op de puntenkoers. In december 2012 herhaalde ze deze prestatie. Op 30 december 2012 werd ze samen met Marianne Vos Nederlands kampioene op de baan in de discipline koppelkoers. Ze reed voor Skil-Koga, Rabobank, voor de Franse wielerploeg FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope, het Italiaanse Alé Cipollini en in haar afscheidsjaar 2019 voor Parkhotel Valkenburg. Knetemann sloot haar carrière af na de Boels Ladies Tour en het criterium van Assendelft.

Met de mountainbike won ze op 9 januari 2016 de strandrace Egmond-pier-Egmond, voor Nina Kessler en Rozanne Slik. Op de weg behaalde Knetemann regelmatig ereplaatsen in prologen en korte tijdritten. Zo werd ze in 2015 4e in de proloog van de Energiewacht Tour en 3e in de proloog van de Giro Rosa. In deze ronde moest ze op de laatste dag opgeven vanwege een armbreuk. Met haar ploeg Rabo-Liv behaalde ze zilver op het WK ploegentijdrit 2013 in Florence en brons in 2015 in Richmond.

Wereld Fietsdag
De Verenigde Naties hebben 3 juni uitgeroepen tot ‘Wereld Fietsdag’. Op deze dag wordt wereldwijd de fiets en het fietsen gepromoot. De gemeente Alkmaar heeft het programma ‘Alkmaar Fietst’, waarbij het doel is om zoveel mogelijk mensen te laten fietsen. Veilig en met plezier. Ook is de gemeente deelnemer in het programma Elk kind een fiets. Een landelijk programma waarbij tweedehands fietsen worden opgeknapt en uitgegeven aan kinderen die door de financiële situatie thuis, niet vanzelfsprekend een eigen fiets bezitten. Voor meer informatie Alkmaar Fietst – Gemeente Alkmaar.

De Alkmaarse Kaasmarkt
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.