ALKMAAR - Op vrijdag 3 mei opent Rocky Tuhuteru de 6e kaasmarkt van het seizoen. Om 10.00 uur luidt hij de bel, hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Een kaasmarkt die in het teken staat van dodenherdenking.

Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt ontvangt burgemeester Piet Bruinooge Rocky Tuhuteru en zijn collega Alies Boenders op het stadhuis. Rocky Tuhuteru maakte vanaf 1980 vele radio- en televisieprogramma’s. Vanaf 2002 is hij met zijn eigen bureau met de culturele diversiteit aan de slag gegaan.

Dodenherdenking De Rijp
Tijdens dodenherdenking in De Rijp op 4 mei spreekt Rocky Tuhuteru over de komst van Molukkers naar Nederland in 1951. Een komst die rechtstreeks het gevolg was van het verloop en de afloop van de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Nederlands-Indië. Ook spreekt hij over de vaak onderbelichte rol van mensen uit voormalig Nederlands-Indië in het verzet tegen de Duitse bezetter in Nederland, gaat hij dieper in op de betekenis en de waarde van vrede en vrijheid en staat hij nadrukkelijk stil bij de offers die velen hebben gebracht voor onze vrijheid tot op de dag van vandaag.

Herdenken en Vieren
Op zaterdag 4 mei vinden in Alkmaar, Oudorp, Stompetoren en De Rijp vier verschillende herdenkingsbijeenkomsten plaats. Een dag lager, op zondag 5 mei, is er in Cultuurpark De Hout het jaarlijkse Bevrijdingsfestival, waarbij burgemeester Piet Bruinooge het Bevrijdingsvuur ontsteekt. Klik hier voor het volledige programma van 4 en 5 mei: http://pers.alkmaar.nl/172697-herdenken-en-vieren-in-alkmaar-oudorp-stompetoren-en-de-rijp