ALKMAAR - Op vrijdag 7 juni om 10.00 uur luidt Rini Wagtmans, voormalig wielrenner en ploegleider, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het Alkmaarse Kaasdragersgilde. Voorafgaand aan het bezoek aan de kaasmarkt wordt het gezelschap in het stadhuis ontvangen door wethouder Pieter Dijkman.

Ronde van Noord-Holland
Op 8 en 9 juni organiseert de Stichting “Ronde van Noord-Holland” de 73ste tweedaagse uitgave van de Beemster Kaas Profronde van Noord-Holland. Op zaterdag 8 juni wordt er een tijdrit van 4 km en een omloop van 90 km verreden in Graft en De Rijp. Gevolgd op zondag 9 juni door de klassieke ronde over 180 km met start en finish in Alkmaar/Oudorp. In dat kader is de voormalig wielrenner en ploegleider uitgenodigd. Tegenwoordig is hij Honorair Consul van de republiek van Kazachstan, adviseur van de Kazakse wielerploeg Astana en woordvoerder van de Kazakse nationale wielerfederatie. De andere gasten zijn Gerard Kemper, koersdirecteur van de Profronde van Noord-Holland en Koos Venema, voorzitter van de organisatie Profronde van Noord-Holland.

Alkmaar Fietst
Alkmaar staat deze periode in het teken van fietsen. Naast de ronde van Noord-Holland vindt ook het EK Wielrennen in Alkmaar plaats. Deze wedstrijden worden van 7 t/m 11 augustus verreden. Deze evenementen passen in het programma “Alkmaar Fietst”. Dit is een breder plan om de Alkmaarse fiets- en wielerinfrastructuur te verbeteren en het fietsen verder te stimuleren.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein.