ALKMAAR - Ouders die dat wensen kunnen vanaf nu hun levenloos geboren kind registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Deze wijziging van de Wet BRP komt voort uit een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun levenloos geboren kind niet in deze basisregistratie voorkomt.

Vanaf 3 februari 2019 is het met terugwerkende kracht mogelijk om levenloos geboren kinderen in de BRP te registreren. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen dus worden opgenomen in de basisregistratie. Voor de registratie maakt het niet uit hoe lang het geleden is en ook niet hoelang de zwangerschap heeft geduurd. Het is een belangrijk stap voor ouders die jaren naar dit moment hebben toegeleefd.

De aanvraag kan worden ingediend bij de eigen woongemeente. Het betreft een persoonlijke aanvraag, elke ouder dient schriftelijk een aparte aanvraag in. Met deze registratie worden levenloos geboren kinderen zichtbaar voor de ouders via MijnOverheid.nl en op een uittreksel van de BRP.

Andere overheidsinstanties ontvangen geen gegevens over een levenloos geboren kindje. Voor in Nederland levenloos geboren kinderen geldt dat er een akte van geboorte (levenloos) van de burgerlijke stand nodig is, om de registratie in de BRP te doen.

Heeft u deze wens en/of wilt u meer informatie hierover, neem dan via het Klant Contact Centrum (KCC) op telefoonnummer 14 072 contact op met de afdeling Burgerlijke Stand. Informatie over de registratie van een levenloos geboren kind in de gemeente Alkmaar is te vinden onder: www.alkmaar.nl/Registratie-levenloos-geboren-kind-in-Basisregistratie-Personen-(BRP)