ALKMAAR - Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar heeft gereageerd ten aanzien van de maatregelen die zijn afgekondigd met betrekking tot het coronavirus.


Via de website van de gemeente Alkmaar laat Bruinooge weten:

Beste Alkmaarders,

Allereerst, ik hoop dat u gezond en veilig bent. Voor iedereen die op dit moment ziek is, ik wens u beterschap en een voorspoedig herstel.

We maken heftige en onzekere tijden door. Het coronavirus heeft grote gevolgen en treft onze samenleving diep. De overheid heeft samen met het RIVM verregaande maatregelen afgekondigd. Ik roep iedereen op deze maatregelen serieus te nemen en uit te voeren. Alleen samen kunnen we de verspreiding van het virus indammen. Wees solidair en zorg goed voor elkaar. Juist op dit moment moeten we laten zien dat we ook saamhorigheid kennen in moeilijke tijden. Maatregelen, klein en groot, zijn urgent en noodzakelijk om samen de strijd tegen het virus aan te gaan. De komende drie weken zijn cruciaal en vragen ons om dat te doen wat nodig is.

Ik wil u ook vragen te vertrouwen op de berichten van de regering en het RIVM. In de (social)media doen veel, soms paniekerige verhalen de ronde. Geloof daar niet alles van, maar luister naar het RIVM. Het RIVM is een wetenschappelijke autoriteit, met contacten met wetenschappers over de hele wereld, die beschikt over de belangrijkste informatie. Vertrouw daarop.

We vragen veel van iedereen. Ik realiseer mij heel goed dat van medewerkers in de hulpverlening (zoals ziekenhuis, GGD, zorg, huisartsen, politie, handhaving, brandweer, onderwijs en kinderopvang) heel veel wordt gevraagd. Ik heb ongelofelijk veel waardering voor u die werkt in deze zo noodzakelijke beroepsgroepen. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen deze mensen steunt en helpt waar dat mogelijk is.

Het kabinet heeft bepaald dat scholen, kinderdagopvang, eet- en drinkgelegenheden (inclusief terrassen), coffeeshops, seksinrichtingen en sportclubs (gymzalen, zwembaden, sporthallen en –parken) in ieder geval dicht gaan tot 6 april.

Ik begrijp hoe ingrijpend dit is voor ondernemers in Alkmaar. De maatregelen zijn helaas noodzakelijk en natuurlijk leef ik mee met onze ondernemers.

Tot slot, in tijden waarin eenzaamheid groeit, is het nu belangrijker dan ooit om op elkaar te letten en waar nodig elkaar te helpen. En zeker op de ouderen en kwetsbare mensen in onze samenleving. Zij hebben ons nodig. Zorg alstublieft goed voor elkaar en blijf gezond!

Burgemeester Bruinooge