ALKMAAR - Anjo van de Ven en Ruud Ursem zijn onderscheiden tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Beide OPA-fractieleden ontvingen vanmiddag hun lintje tijdens de laatste raadsvergadering van de periode 2018-2022. Ursem was sinds 2010 raadslid, Van de Ven was sinds 1998 raadslid en was ook nog eens twee periodes wethouder. Beiden keren niet terug in de nieuwe raad.


Tijdens de laatste raadsvergadering stond burgemeester Schouten stil bij de gebeurtenissen tijdens deze raadsperiode. De burgemeester sprak haar waardering uit voor het raadswerk en haar dank voor de samenwerking. Voor ieder afscheid nemend raadslid had zij een persoonlijk woord. Als laatste sprak ze de decorandi toe.

De heer Ursem zet zich vanaf 2010 in voor de gemeenteraad en daarmee voor de samenleving. Bij aanstelling zei hij:

Ik wil een bijdrage leveren aan de veiligheid en de afstand tussen burger en politiek verkleinen. Als vertegenwoordiger van Huiswaard wil ik voor deze inwoners iets betekenen.

Op dat moment had hij er reeds drie jaar als fractie-assistent van OPA opzitten. Hij was actief binnen de commissies Ruimte en Sociaal en behartigde onder andere de portefeuilles Cultuur, cultuurhistorie en buitengebieden. De heer Ursem staat bekend als iemand die voor verbinding zorgt met inwoners. Een stille kracht, maar Alkmaar weet hem wel te vinden. Zo wordt in Huiswaard regelmatig een beroep op hem gedaan en hielp hij inwoners op weg bij bijvoorbeeld het aanvragen van een invalide parkeerkaart.

Mevrouw Van de Ven heeft besloten om haar raadszetel niet in te nemen, maar deze beschikbaar te stellen. Ze geeft haar zetel door aan de jongere generatie, zo zegt zij zelf. Van de Ven was de afgelopen jaren zeer actief in de lokale politie: 17 jaar als raadslid, 7 jaar als wethouder. Eerst voor GroenLinks, vanaf 1998 tot 2005. En daarna bij OPA. Daar was ze niet alleen raadslid, maar zat ze ook nog twee periodes in het college. Ook de Stichting Alkmaarders helpen Alkmaarders, de Stichting Alkmaarse Cuyperskerk, en de Stichting Religiegeschiedenis Noord Kennemerland kunnen op haar inzet rekenen.

Samen met collega’s werkte zij hard aan het halen van concrete resultaten waar de stad en gemeente beter van worden. Zo kwamen er in de afgelopen periode 1000 bomen bij in Alkmaar en krijgen elk jaar weer tientallen vrijwilligers de Helden van Alkmaar-onderscheiding. Van de Ven staat bekend als een bestuurder met een groot hart voor cultuur.