ALKMAAR - De Alkmaarse kaasmarkt staat op vrijdag 5 augustus in het teken van de ZandZwiffer, een innovatief hulpmiddel voor stratenmakers, waarmee studenten van Hogeschool Inholland Alkmaar dit jaar tot ‘Best Student Company of Europe’ zijn verkozen. Als felicitatie ontvingen ze van het college van burgemeester en wethouders de uitnodiging om de kaasmarkt te openen. Belluider is lid van de groep, Robin Commandeur. Gastheer is wethouder Ad Jongenelen.

De ZandZwiffer vereenvoudigt voor alle stratenmakers, hoveniers, grondverzetbedrijven en doe-het-zelvers het egaliseren van het zandbed voor bestratingen. Het aluminium hulpmiddel voorkomt werken in de doorgaans onnatuurlijke gebogen houding. De arbeidsomstandigheden verbeteren, doordat met de ZandZwiffer het continue knielen, bukken en opstaan bij het afreien overbodig wordt (zie www.zandzwiffer.nl).

Jong Ondernemen

De ZandZwiffer ontstond vanuit het project Jong Ondernemen, een onderdeel van de studie Technische Bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland Alkmaar. Een multidisciplinair team met studenten Civiele Techniek en Technische Bedrijfskunde ontwierp, ontwikkelde en vermarkte de nieuwe en innovatieve ZandZwiffer.

Estland

Dit voorjaar werd de ZandZwiffer in Tallin, Estland verkozen tot Best Student Company of Europe 2022 tijdens de Europese finale van Studenten Startup programma’s uit heel Europa. Van de 21 deelnemende landen in de categorie University werd de Alkmaarse studentenonderneming ZandZwiffer, bestaande uit Robin Commandeur (Civiele Techniek) en Lisa Schoenmaker, Thijs Dessing en Ivo Appelman (Technische Bedrijfskunde), tot prijswinnaar gekozen.

Alkmaarse kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.