ALKMAAR - Op dinsdag 2 juli om 19.00 uur luidt stadsdichter Joris Brussel de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van het college van burgemeester en wethouders van gemeente Alkmaar. Wethouder Christian Braak is zijn gastheer.

Stadsdichter
Alkmaar heeft sinds 2004 een stadsdichter. Joris Brussel is op 1 juni vorig jaar aangesteld als stadsdichter van Alkmaar. Joost Zwagerman en Margreet Schouwenaar gingen hem voor. De opdracht van een stadsdichter is bijzondere gebeurtenissen van Alkmaar op een dichterlijke manier meer bekendheid te geven en om samenwerking te zoeken met partijen in Alkmaar die zich bezig houden met poëzie, waarbij hij zelf een vernieuwende inbreng heeft en een breed publiek weet te bereiken. De stadsdichter zal tijdens de kaasmarkt een gedicht voordragen.

36 Alkmaarse kaasmarkten
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 29 maart tot en met 27 september, elke vrijdagochtend van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast zijn er in juli en augustus op dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur, negen avondkaasmarkten. Alle kaasmarkten zijn op het Waagplein.