ALKMAAR - Poffertjeskraamhouder Tinus Beekvelt luidt op vrijdag 6 mei om 10.00 uur de bel, hét teken dat de Alkmaarse Kaasmarkt geheel volgens traditie kan beginnen. Beekvelt verkoopt al ruim 55 jaar poffertjes, waarvan zeker de laatste veertig jaar in Alkmaar. Zijn kraam op het Canadaplein is bekend in de wijde omtrek. De markante koopman stopt op 72 jarige leeftijd met zijn werkzaamheden. Op uitnodiging van wethouder Elly Konijn-Vermaas (portefeuillehouder kermis) luidt Beekvelt straks de bel.

Beekvelt houdt er na ruim veertig jaar Alkmaar mee op. Eerst stond zijn kraam op de Platte Stenenbrug, later vond hij zijn standplaats op het Canadaplein. De poffertjeskraam is een echt familiebedrijf dat wel 156 jaar terug gaat (vijf generaties). De zesde generatie is inmiddels in het bedrijf gestapt en exploiteert meerdere poffertjeskramen op Nederlandse kermissen. Ook in Alkmaar was Beekvelt een graag geziene gast én collega op de kermis.

Beignets en wafels

Rond 1850 kwamen de eerste poffertjessalons overgewaaid uit Frankrijk en België. Martinus Beekvelt kocht in 1865 zijn eerste poffertjeskraam en reed hiermee op de Nederlandse kermissen. Deze salon werd Beignet en Wafelsalon genoemd. Onder de gasten bevonden zich vele adellijke personen die op een hoffelijke manier werden ontvangen. In de salons konden zij zich in de “Chambre Separé” terugtrekken en genieten van de lekkernijen die werden geserveerd. Pas later werd het assortiment uitgebreid met poffertjes die we op de dag van vandaag nog allemaal kennen. Het recept is al eeuwen oud, maar is nog steeds hetzelfde. Generatie op generatie is het vakmanschap overgedragen. Het bakken van poffertjes is een eeuwenoude gilde.

Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.