ALKMAAR - Met trots en overtuiging heeft de gemeente Alkmaar het bidbook voor de Europese School Alkmaar ingediend bij het Ministerie van OCW. Ouders van de Europese School Bergen hebben tijdens het planproces enthousiast meegedacht en het Alkmaarse bidbook wordt ondersteund door de hele kop van Noord-Holland en belangrijke (inter)nationale bedrijven. In de loop van het jaar maakt het ministerie een keuze tussen Alkmaar en Zaanstad als vestigingslocatie.

Een Europese School biedt onderwijs voor leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 18 jaar en is in eerste instantie opgericht voor kinderen van het personeel van instellingen van de Europese Unie. De Europese School in Bergen is aan vernieuwing toe en renovatie of nieuwbouw op de huidige locatie is niet haalbaar. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil mede door de komst van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam nieuwe huisvesting realiseren.

"In 2018 werd duidelijk dat de Europese School in Bergen weg zou gaan. Dat vonden we geen goed plan voor de regio. Maar als het toch moet dan willen we het naar Alkmaar halen. We zijn de afgelopen jaren actief in contact getreden met de ouders van de kinderen, maar ook met het Joint Research Centre (JRC) en het Europees Medisch Agentschap (EMA). Door te luisteren naar de wensen zijn wij ervan overtuigd dat wij een fantastisch aanbod hebben voor de leerkrachten, ouders en kinderen met steun van de gehele regio en (inter)nationale bedrijven."

- Wethouder Paul Verbruggen

Alkmaar

“Alkmaar is een bruisende gemeente met een fantastische historische binnenstad. Alkmaar is een veilige stad en inwoners ervaren dat ook zo. Er is hier ook altijd iets te doen met evenementen, sport en cultuur. Een plek waar je nog steeds betaalbaar kan wonen en maar een half uur van Amsterdam en Schiphol. We hebben een geweldig aanbod voor het ministerie en zijn ervan overtuigd dat Alkmaar de plek is waar de Europese School moet komen.”
- Burgemeester Emile Roemer

Locatie

De voorgestelde locatie voor de Europese School in Alkmaar aan de Hertog Aalbrechtweg biedt een grote mix van faciliteiten, perfecte bereikbaarheid (OV, auto, fiets en lopend) en een veilige en aantrekkelijke omgeving voor de schoolgaande kinderen. De locatie ligt op een paar minuten lopen van het eerdaags vernieuwde station Alkmaar Noord, is per auto goed bereikbaar en vanaf het historische centrum van Alkmaar per bus of fiets binnen een paar minuten bereikbaar. Naast de vele bestaande sportfaciliteiten in de omgeving is er op de locatie voldoende ruimte voor noodzakelijke sportvoorzieningen voor de Europese School Alkmaar. De locatie is toegesneden op excellent onderwijs in een veilige, inspirerende, groene omgeving met veel daglicht en een oer-Hollands uitzicht.

De school
Er zijn weinig plekken met een rijkere ‘verscheidenheid van talen en culturen’ dan een Europese School. Dat vraagt om een veilige omgeving die leerlingen uitnodigt om samen te werken met leeftijdsgenoten van verschillende nationaliteiten. Zodat ze opgroeien als Europese burgers. Ook hun ouders hebben daarin een plek. Een open gebouw lokt een open houding uit. We bieden veel plek voor ontmoeting en een praatje, voor leerlingen én hun ouders. De brede, ruime opzet stimuleert samenwerken en discussie maar uiteraard zijn er ook voldoende plekken voor wie zich even wil afzonderen om zich te concentreren. In een open gebouw vol natuurlijk daglicht verkleinen we het verschil tussen ‘binnen’ en ‘buiten’. We werken veel met glas en duurzame materialen zoals hout. De ruimtes tussen functionele toepassingen benutten we voor groene plantenbakken en binnentuinen. Zo ontstaat een duurzame en tegelijk warme sfeer. Overal is groen aanwezig. Binnen maar ook buiten, waar het perceel een prachtig uitzicht biedt over het water, de molens en het natuurgebied. In ons schetsontwerp biedt het schoolgebouw verschillende doorkijkjes naar de omgeving. Aan de ene kant de rust van de natuur, aan de andere kant de levendigheid van Alkmaar Noord met het treinstation en het Van der Meij College.

Met vertrouwen ziet de gemeente Alkmaar de locatiekeuze van het Ministerie van OCW tegemoet.