ALKMAAR - Het voormalige kerkhof naast de Grote Kerk in de binnenstad krijgt een grote opknapbeurt. Aanleiding is een raadsmotie waarin de raad aandacht vroeg voor deze plek waar vele Alkmaarders zijn begraven. Betrokken partijen en particulieren hebben meegedacht over het ontwerp. Dit voorjaar wordt gestart met de herinrichting.

De raad beoogde met de motie om de historische betekenis van deze plek te herstellen en suggereerde om de historische muur aan de voorzijde symbolisch terug te brengen. Tijdens de gesprekken met betrokkenen bleek de voorkeur voor een groen invulling.

Groen verblijfsgebied
Het oude kerkhof krijgt daarom een haag rondom, met aan de voorzijde een doorgang. Het voorplein bij de kerkentree is meegenomen in het ontwerp en wordt ingericht als een groen verblijfsgebied. Er komen vaste planten en bankjes. Als verwijzing naar de kerk krijgt het geheel de vorm van een glas-in-loodraam. De ingang blijft bereikbaar voor rouw- en trouwauto’s en voertuigen die nodig zijn voor onderhoud aan het interieur

.“ Door intensief overleg met de eigenaar en gebruiker van de kerk en met omwonenden, zijn meerdere kansen benut. Niet alleen het kerkhof krijgt nu de gepaste aandacht, er komt ook meer groen in het centrum en de entree van de Grote Kerk krijgt meer cachet.”
wethouder Erfgoed Christian Braak -

Fundering klokkentoren
Bij de hoekwoning Koorstraat 10 wordt de fundering van de klokkentoren die hier stond zichtbaar gemaakt in de bestrating. De boom voor het huis krijgt een verhoogde spiegel met planten. De inrichting en materiaalkeuze is sober en eigentijds met natuursteen, hout en corten staal. Informatie over het kerkhof en de klokkentoren wordt opgenomen in de bestrating en de stalen onderdelen.

Kerkhof
Het kerkhof is rond het jaar 1100 in gebruik genomen. Het aantal begravingen werd sinds het eind van de 17e eeuw bijgehouden en loopt vanaf dan op tot zo’n 75.000. Er werden met name kinderen begraven en arme volwassenen vanuit een diaconie, weeshuis of gasthuis. Voor misdadigers was een aparte plek ingericht. De laatste begravingen waren in 1830, omdat in dat jaar het in ons land verboden werd om te begraven in woongebieden. Waarschijnlijk waren de graven hier eenvoudig gemarkeerd, zonder gedenktekens en grafstenen. Het kerkhof is na de laatste begravingen onaangeroerd gebleven.

Uitvoering in voorjaar
De uitvoering gebeurt in twee fases. Het kerkhof wordt als eerste aangepast en daarna het plein. De werkzaamheden starten in het voorjaar door een bedrijf dat gespecialiseerd is in werken op begraafplaatsen. Het streven is om de werkzaamheden af te ronden vòòr de start van het kaasmarktseizoen.