ALKMAAR - Op 20 mei ondertekenden vertegenwoordigers van de Stichting Leergeld, Share2day, Voedselbank Alkmaar e.o., Rataplan, ANWB en wethouder Robert te Beest, namens de gemeente Alkmaar het manifest ‘Elk kind een fiets! Samen maken deze organisaties zich er sterk voor dat kinderen in de leeftijd tot achttien jaar, van wie de ouders of verzorgers niet voldoende financiële middelen hebben, toch over een fiets kunnen beschikken.

Niet vanzelfsprekend
In Alkmaar gaat het om zo’n 1750 kinderen. Veel kinderen zijn hierdoor niet in staat om met vriendjes en vriendinnetjes mee te kunnen fietsen naar school of sport. Via Voedselbank Alkmaar, Heerhugowaard e.o., Kringloopwinkel Rataplan en Share2day zijn in 2019 en 2020 de eerste ruim 100 fietsen bij gezinnen terecht gekomen. Vanaf 2021 hebben de Voedselbank Alkmaar, Heerhugowaard e.o., Kringloopwinkel Rataplan, de ANWB, Stichting Leergeld en Share2day samen nog eens meer dan 300 fietsen onder kinderen verspreid.

Alkmaar Fietst
Het project is van start gegaan in 2019 vanuit het programma Alkmaar Fietst. Op 20 mei 2022 is de eerste georganiseerde inzameldag gehouden op de Paardenmarkt. Alle deelnemende partners waren er. Die dag zijn er maar liefst 27 fietsen gedoneerd. Fietsen die straks een hele blije nieuwe eigenaar krijgen!

Robert te Beest, wethouder
Het hebben van een eigen fiets betekent zoveel voor een kind. Het kind kan met zijn eigen fiets meedoen met leeftijdgenootjes en is dan vaker buiten en in beweging. Daarnaast leren kinderen ook om veilig deel te nemen aan het verkeer. Dankzij deze actie en al die gedoneerde fietsen zijn inmiddels al 400 kinderen heel blij gemaakt met een eigen fiets. En dat is niet alleen duurzaam, maar ook onbetaalbaar.

Fiets doneren?
Wilt u een fiets doneren, of u wilt meer informatie over de actie dan kunt u dit vinden op www.anwb.nl/kinderfietsenplan of www.alkmaarfietst.nl of geef de fiets direct af bij Kringloopwinkel RataPlan, www.rataplan.nl. Informatie over het project is ook te vinden op www.share2day.nl/elk-kind-een-fiets