ALKMAAR - Op 24 april om 13 uur openen sportwethouder Pieter Dijkman en Grootmeester Lucas van Foreest de schaaktafel die onlangs is geplaatst op het schoolplein van Kardinaal de Jong. Zij gaan een potje snelschaken. Iedereen is welkom om hierbij aanwezig te zijn, om zelf een potje te schaken, buurtgenoten te ontmoeten of mee te doen met een van de andere activiteiten, die deze middag op het schoolplein worden gehouden. Deze activiteiten worden verzorgd door Alkmaar Sport NV en de Recylcle Werkplaats Kooimeer. De activiteiten duren tot 15 uur.

In januari jl is Alkmaar voor een dag gaststad geweest van het Tata Steel Chess Tournament. Die dag stond heel Alkmaar in het teken van schaken voor jong en oud. Twaalf grootmeesters hebben in theater de Vest gestreden voor de toernooititel. Ook konden Alkmaarders in de Grote Kerk hun schaakkwaliteiten aan elkaar meten.De gemeente Alkmaar streeft ernaar om het schaken en denksport in het algemeen meer onder de aandacht te brengen van de inwoners en heeft hiervoor deze schaaktafel aan de wijk geschonken. Dit omdat het schaken ontmoetingen stimuleert, mensen aanzet tot een uitdaging en door en met iedereen gespeeld kan worden. Denksporten zijn goed voor jong en oud. Het helpt kinderen hun primaire gedrag aan te passen en ook om goed te leren rekenen. Het traint ook het brein van ouderen ter voorkoming van dementie.

Lucas van Foreest is 18 jaar en nu al grootmeester in het schaken. Hij komt uit een echte schaakfamilie en heeft vier broers en één zus die ook schaken. Hij reist de hele wereld rond om punten te halen op verschillende schaaktoernooien.

De Kardinaal de Jongschool is gevestigd aan de Amalia van Solmstraat 91 in Alkmaar