ALKMAAR - Op vrijdag 18 augustus om 10.00 uur luidt Gerard Essing, directeur van het bedrijf SCW Systems, de bel van de Alkmaarse kaasmarkt. Hét teken dat de markt geheel volgens traditie kan beginnen. Hij doet dit op uitnodiging van wethouder Jan Nagengast.

SCW Systems is een hoogstaand technologisch bedrijf dat momenteel haar fabriek bouwt op bedrijventerrein Boekelermeer. Zij gaan daar aan de slag met het opwekken van groen gas door middel van een nieuwe technologie, genaamd superkritisch watervergassing. Door het toepassen van deze techniek kan er (natte) biomassa worden omgezet in methaan en waterstof. Bij biomassa kan worden gedacht aan koeienmest of rioolslib. De technologie bootst het natuurlijke proces na van hoe aardgas ontstaat.

Boekelermeer

Wanneer de fabriek klaar is en op volle kracht draait, kan er tot wel 20 MegaWatt aan energie worden opgewekt. De nieuwe technologie is een belangrijke stap in de transitie naar een schone energievoorziening. De nieuwe fabriek van SCW Systems maakt onderdeel uit van het Energy Innovation Park op de Boekelermeer. SCW Systems heeft Alkmaar als locatie uitgekozen vanwege de mogelijkheden voor aansluiting op de hoofdtransportleidingnet van aardgas en tevens haar goede bereikbaarheid. Met de komst van de fabriek komen er ook 20 hoogwaardige arbeidsplaatsen bij wat de werkgelegenheid in Alkmaar verder versterkt.

34 Alkmaarse kaasmarkten

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim honderdveertigduizend mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt is gratis, voor alle leeftijden en goed toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. De kaasmarkt is dit jaar van 31 maart tot en met 29 september, op vrijdagochtend (met uitzondering van vrijdag 8 september) van 10.00 tot 13.00 uur. Daarnaast worden er op dinsdag 2 en 23 mei, 6 juni, 4 en 18 juli, 1, 15 en 29 augustus van 19.00 tot 21.00 uur, avondkaasmarkten gehouden. Alle 34 kaasmarkten zijn op het Waagplein in Alkmaar.