ALKMAAR - Zaterdag 9 september van 10.00 tot 17.00 uur gaan de monumentale deuren weer open van bijna 90 Alkmaarse monumenten tijdens de Open Monumentendag. Voor jong en oud is er veel te zien, doen en beleven! Er zijn dit jaar negen nieuwe locaties opengesteld. Toegang is gratis en u kunt meedoen aan allerlei activiteiten. Het centrale informatiepunt met historische markt is dit jaar in de Ringersfabriek aan de Noorderkade 100-157. Het complete programma staat op www.alkmaar.nl/openmonumentendag.

Stap binnen bij boeren, burgers en buitenlui en bekijk de monumenten eens van een andere kant. Het programma is zeer divers. In de Kapelkerk aan de Laat is de hele week een foto-expositie te zien en op zondag 10 september kunt u aansluiten bij een themawandeling. De start is om 14.00 uur vanaf het Canadaplein. Beide activiteiten worden aangeboden door de Historische Vereniging Alkmaar. Ook de synagoge (Hofstraat 13) is op zondag 10 september te bezichtigen.

Ringersfabriek en meer

De oude Ringersfabriek ruikt deze dag weer naar chocola. Ervaar het maakproces, help mee aan de lopende band en proef het resultaat. Schuif aan bij boeren uit de Schermer en luister naar hun ervaringen met landbouwwerktuigen. Neem handgereedschap mee en maak er een afdruk van in zeep of chocola. Gered Gereedschap neemt daarna de overtollige hamers en beitels graag van u over. Speel foodmemory, ontwerp uw eigen monumentenstraat, bekijk oude en nieuwe ambachten en bezoek hier de open dag van erfgoedinstellingen. De Watergeuzen spelen en zingen op uitbundige wijze de Spaanse belegering na. Elders in het centrum zijn de laadzolders van de panden Achterdam 2 tot en met 6 en het woonhuis Koningsweg 78 opengesteld. In de dorpen kunt u binnen kijken in diverse kerken en molens. In De Rijp is een gratis vaartocht en zijn 9 monumenten te bezichtigen, waaronder het bekende Huis met de Arend. Bij de Museummolen in Schermerhorn is een heus waterlab ingericht over de Schermer, dat laat zien hoe uniek deze droogmakerij is.

Monumentenroute

De monumenten zijn op zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur. Het complete programma met alle activiteiten staat op de plattegrond en in het routeboekje, waarin elk pand kort is toegelicht. Beide zijn los of samen te gebruiken en gratis af te halen op de bekende verspreidpunten. De route is ook digitaal beschikbaar via alkmaaropdekaart.nl.

Open op afspraak

Er zijn 9 monumenten alleen op afspraak te bezoeken met een ticket, dat u van tevoren moet reserveren. Dit zijn de stolp Eendracht maakt Macht (Oudorp), de interieurs in het Huis met de Kogel, de burgemeesterswoning Huize De Dieu, villa Huys Auerhaen, de toren van de Waag, de zolders van de Ringersfabriek, de Lukaskerk (Koedijk), het Wilhelminagemaal (Schermerhorn) en het fraaie Noorderpolderhuis. Een ticket voor Het Kleinste Huisje is inclusief rondvaart door de Schermer. Tickets zijn verkrijgbaar tot donderdag 7 september 12.00 uur. Reserveren kan online via www.alkmaar.nl/openmonumentendag of telefonisch via (072) 548 99 99 van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Ga voor het complete programma en tickets naar www.alkmaar.nl/openmonumentendag