ALKMAAR - Van 20 tot en met 29 augustus vindt de zomerkermis in Alkmaar plaats. Waar vorig jaar de attracties nog op het evenemententerrein stonden, is de kermis nu weer terug in de binnenstad. Om de kermis, dat bekend staat als zogeheten doorstroomevenement, binnen de maatregelen van de overheid goed te laten verlopen, zet de gemeente onder andere city hosts in.


De opbouw kan beginnen. Vandaag reden de eerste wagens de stad binnen. De kermisexploitanten werden door wethouder Konijn -Vermaas ontvangen. De hele week staan er zo’n 65 attracties in de stad, verdeeld over drie locaties: de Kanaalkade, Overstad en de Paardenmarkt. De drie afzonderlijke kermisterreinen hebben allemaal een eigen toegangspoort. Op vrijdag en zaterdag opent de kermis om 11:00 uur, van zondag tot en met donderdag om 13:00 uur. De kermis sluit iedere dag om 0:00 uur.

Telsysteem

Om de kermis in goede banen te leiden zet de gemeente cityhosts in, in en rondom de kermisterreinen en de Tesselsebrug. Daarnaast worden er extra fietsenstallingen geplaatst bij de Noorderkade. Ook maakt de gemeente gebruik van een telsysteem om voor een prettig verloop van het evenement te kunnen zorgen. Dit systeem telt passanten door hoogte te meten van objecten die onder een sensor bewegen en telt zo anoniem en nauwkeurig bezoekers in twee richtingen. Er is dus geen opslag van beelden of persoonsgegevens. Via het telsysteem is altijd in te zien hoeveel mensen er op de drie terreinen zijn en volgt er een waarschuwing als een van de terreinen te vol dreigt te worden.

"Met deze maatregelen en de verdeling over de stad kunnen we de toestroom tot de kermis opnieuw goed reguleren. We doen geen officiële opening, maar onze inwoners en stadsbezoekers kunnen zeker genieten van een mooie kermis."

Wethouder Konijn-Vermaas

Warenmarkt op groene stroom

De zaterdagse warenmarkt, normaal gesproken op de Gedempte Nieuwesloot, het Hofplein, de Sint Laurensstraat en het Kerkplein, wordt tijdens de zomerkermis verplaatst. De warenmarkten van zaterdag 21 en 28 augustus zijn straks te vinden in de Koorstraat en de Laat (gelegen tussen de Koorstraat en de Hofstraat). Voor het eerst wordt er tijdens de markt een proef met een batterij voor de stroom gedaan. Normaal staat er een aggregaat dat op (blauwe) diesel werkt. Vanuit oogpunt van duurzaamheid gaat de gemeente met de warenmarkt een proef met duurzame stroom aan.