ALKMAAR - Niets is leuker dan met mooi weer lekker met de boot het water op te gaan. Nu het vaarseizoen weer is begonnen, neemt de drukte op het water toe. Om het voor iedereen leuk en gezellig te houden, moeten we rekening houden met elkaar.

Te snel varen, versterkte muziek en overmatig drankgebruik kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. Daarom zijn er deze zomer extra controles door handhaving en politie. Zorg dat u altijd voorbereid het water op gaat en de vaarregels kent.

Lekker snel, mag dat?

De maximum vaarsnelheid in de Alkmaarse wateren is 6 km per uur. Dat is een wandeltempo. Op het Noord-Hollands Kanaal is de maximum vaarsnelheid 9 km per uur. Te hard varen is gevaarlijk, zorgt voor overlast voor anderen en beschadigt kwetsbare oevers.

Eisen bestuurders

Wie een motorboot(je) wil besturen, moet minimaal 12 jaar oud zijn. Voor een snelle motorboot is dat 18 jaar. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Dat geldt voor waterscooters en jetski’s, maar bijvoorbeeld ook voor rubberbootjes met een buitenboordmotor. Voor het besturen van een snelle motorboot is een vaarbewijs nodig en de boot moet voorzien zijn van een registratieteken.

Type boot - Minimum leeftijd bestuurder - Vaarbewijs verplicht?

Zeil- en roeibootjes korter dan 7 meter Alle leeftijden Nee
Open motorboten, korter dan 7 meter, maximaal 13 km per uur 12 Nee
Motorboot en zeilboot, korter dan 15 meter, maximaal 13 km per uur 16 Nee
Snelle motorboot, jetski, waterscooter, rubberboot, etc. *zodra combinatie boot en motor harder dan 20 km per uur kunnen varen 18J Ja
Alle boten langer dan 15 meter 18 Ja

Mag het wat zachter?

Natuurlijk is het fijn om aan boord muziek te luisteren. En dat mag zo lang anderen daar geen last van hebben. Hou rekening met anderen bij het afspelen van versterkte muziek. Zet het volume laag en veroorzaak geen overlast. Binnen de stadsgrachten en singels is na 20.00 uur versterkte muziek verboden.

Overtreden = duur

Handhaving en politie zien deze zomer toe op uw veiligheid op het water. Als zij overtredingen constateren, mogen zij namens het Openbaar Ministerie bekeuren. De boetes kunnen oplopen tot wel € 600 per overtreding (varen zonder geldig klein vaarbewijs). Ga goed voorbereid het water op. Denk om uw eigen veiligheid en let op die van anderen.
Meer informatie over varen vind je op www.alkmaar.nl/varen

Promotiedagen #kendevaarregels

Op 1, 2 en 4 juni geven Handhaving en politie voorlichting over de regels op het water. Twijfel je of je wel mag varen met jouw boot of heb je een andere vraag? Kom gerust langs! Je kunt dan meteen kennis maken met de experts van handhaving en politie.

Wanneer?

  • 1 juni. 12.00-16.00 uur Alkmaar Centrum, Bierkade
  • 2 juni 12.00-20.00 uur Vroonermeer, steiger Kruissloot
  • 2 juni 12.00-20.00 uur Oudieplas, steiger
  • 3 juni 12.00-18.00 uur De Rijp, Westeinde

Melding doen?

Klachten of meldingen kunt u doen via https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/afval/overlast. Als het gaat om acute overlast, bel dan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur naar telefoonnummer 14 072. Daarbuiten belt u naar de politie, telefoonnummer 0900 8844. In geval van nood belt u 112.