ALKMAAR - Met het Pinksterweekend in aantocht hebben gemeente, ondernemers en Horeca de handen weer ineengeslagen om te zorgen dat je ook met Pinksteren prettig en veilig de stad kunt bezoeken. Veel winkels zijn op Tweede Pinksterdag geopend, de terrassen mogen vanaf maandag weer open.


Ook met Pinksteren verwelkomen en informeren ‘cityhosts’ bezoekers van de binnenstad. De coronamaatregelen van de afgelopen weken om drukte in goede banen te leiden werken goed. Op de hoofdwinkelstraten Langestraat en Laat zijn looproutes aangebracht met pijlen. Op de Langestraat ook met een scheidslijn over het midden van de straat. Met borden en herhalingstekens wordt iedereen gevraagd rechts te houden. Ook zijn er speciale vakken waar de fiets geparkeerd moet worden. Spreiding van het bezoek en duidelijke en ruimere looproutes zorgen dat er veilig en plezierig gewinkeld kan worden.

Terrassen weer open
Maandag gaan de eet- en drinkgelegenheden en terrassen weer open. Door de gemeente wordt in goede samenwerking met de Alkmaarse Horeca en de KHN afdeling Alkmaar de laatste hand gelegd aan afspraken over placering van de terrassen met in acht neming van de RIVM-regels en de realisering van extra toiletten. Bezoekers die graag binnen willen zitten moeten van tevoren een plekje reserveren. Een medewerker vraagt u of u verkouden bent. Of koorts heeft. Heeft u deze klachten, dan moet u thuisblijven. Maximaal mogen er per gelegenheid 30 gasten binnen zijn en u moet aan een tafel zitten. Op het terras mogen er meer dan dertig mensen zitten, als er ruimte genoeg is. In alle gevallen geldt altijd, de aanwezigen moeten op anderhalve meter afstand van elkaar (kunnen) zitten. Mensen uit één huishouden, hoeven geen afstand te houden.

Terrassen zijn op een aantal plekken uitgebreid om meer ruimte te geven aan de ondernemers en tegelijkertijd aan de anderhalve metermaatregel te kunnen voldoen. Toch is de totale capaciteit beperkter dan normaal het geval was. Dat kan betekenen dat er voor u geen plek is, of dat u even moet wachten.

Afstandscirkels op het Bolwerk
De afgelopen weken zagen we dat met mooi weer het Bolwerk steeds drukker werd met zonaanbidders. Op sommige momenten zelfs te druk, waardoor het moeilijk werd om onderling afstand te bewaren. Om net als in de stad ook op het Bolwerk het bezoek in goede banen te leiden, worden er deze week nog rode cirkels in het gras aangebracht. Bezoekers weten dat ze in de ‘rondjes’ veilig kunnen zitten, houden zo voldoende afstand tot anderen én als je binnen de cirkels blijft, wordt de groep niet al te groot. Daarmee gaan we ervan uit dat het ook voor de bezoekers van het Bolwerk makkelijker en prettiger wordt om het park te bezoeken.

Om het bezoek aan de binnenstad veilig te laten verlopen werken ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, Ondernemend Alkmaar, Alkmaar Marketing, Horeca en Gemeente Alkmaar intensief samen.