ALKMAAR - Op vrijdag 17 december onthulde wethouder Elly Konijn-Vermaas een Regenboogbank namens regenbooggemeente Alkmaar. Dit deed zij samen met COC-NHN voorzitter Joop Schermer. Het kleurrijke bankje is een geschenk aan de LHBTI-gemeenschap van Alkmaar. De Regenboogbank is een ontwerp van kunstenares Anne-Mieke Scheeper, die het bankje ook heeft gemaakt.


In dit jaar 2021 viert het COC NHN haar 40-jarige bestaan. In 1981 werd in Alkmaar de lokale afdeling voor deze regio opgezet. Landelijk bestaat het COC sinds 1946. COC staat voor Cultuur- en Ontspannings Centrum. Daarnaast is het is alweer 20 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk is opengesteld voor mensen van gelijk geslacht. Speciale genodigde was een echtpaar dat in 2001 als één van de eersten in Alkmaar gebruik maakte van deze mogelijkheid.

Wethouder Elly Konijn-Vermaas: “Als Regenbooggemeente kunnen we dit alles niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Met de regenboogbank geven we opnieuw aan dat er in Alkmaar ruimte is voor verschil en dat je kunt zijn wie je wilt zijn.”

Locatie regenboogbank

De locatie van de bank is niet zonder reden de Bierkade geworden. Het COC NHN heeft daar jaren geleden haar eigen pand gehad. Daarnaast is het ook het jaarlijkse startpunt van de grachtenparade van de Alkmaar Pride. De afgelopen twee jaar is deze door Covid-19 niet doorgegaan, maar in 2022 kan dit hopelijk als vanouds weer wel.

Alkmaar ontmoet

Om met elkaar te leven en uitsluiting van mensen of groepen te voorkomen, is het van belang elkaar te ontmoeten. Om elkaars beleving en standpunten te begrijpen en te respecteren, is verbinding nodig. Om deze verbinding tot stand te brengen, organiseert de gemeente samen met Artikel 1 NHN en Bibliotheek Kennemerwaard dialooggesprekken: Alkmaar Ontmoet. Voor meer informatie: https://www.alkmaar.nl/ontmoet-elkaar