ALKMAAR - Hij kostte al drie miljoen euro om te bouwen maar nu moet er nog eens ruim acht ton extra worden neergeteld om de Victoriebrug in Alkmaar weer naar behoren te laten functioneren. De oevers van de brug zijn namelijk instabiel en daar moet iets aan gedaan worden. Een dure misser. Maar waar is het nu misgegaan? Ook wethouder Marcel van Zon tast in het duister. En daarom wil hij een onafhankelijk onderzoek waarbij de onderste steen boven moet komen.

Ruim acht ton aan gemeenschapsgeld. Dat is inderdaad een hoop geld, vindt ook wethouder Van Zon. Maar het is wel noodzakelijk om de oeverconstructie bij de Victoriebrug aan te pakken. Het probleem ligt, volgens Van Zon, namelijk niet bij de brug, maar bij de houten oevers. Die verschuiven langzaam richting het water waardoor de brug klem komt te zitten en niet langer dicht kan.

De fiets- en wandelbrug is al sinds vorig jaar juli afgesloten. Om de situatie te herstellen moeten stalen damwanden worden gebouwd.

De dure misser werd deze week zelfs behandeld tijdens het satirische tv-programma Kanniewaarzijn van VARABNN. Tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag zag de meerderheid van de raad er wel het nut van in om diep in de buidel te tasten om het probleem op te lossen. En zo denkt de wethouder er ook over.

Onduidelijkheid
Maar hoe kan het dat de Victoriebrug gebouwd is zonder dat even gecontroleerd is of de oevers ook stevig genoeg zijn? Al eerder stelden de provincie Noord-Holland en zelfs oud-ambtenaren dat bij de aanleg geadviseerd is om de oevers te verstevigen. Maar hier is door de gemeente nooit naar gehandeld. Wethouder Van Zon wil in ieder geval dat de onderste steen boven komt in deze zaak.

Afgesloten
De brug en het naastgelegen fiets- en wandelpad blijven in verband met de veiligheid afgesloten. Fietsers en wandelaars kunnen voorlopig wel gebruik maken van de spoorbrug die ook gebruikt wordt door de trein. Volgens Van Zon is dit een tijdelijke oplossing. Het idee om die brug gewoon te verbreden zodat fietsers en wandelaars meer ruimte hebben, is volgens de wethouder niet reëel.