ALKMAAR - Bezoekers van de kaasmarkt kunnen voortaan op vrijdag plaats nemen op een nieuwe overdekte en comfortabele zittribune. Donderdagochtend doet Stadswerk072 een proefplaatsing op het Waagplein. Enkele jaren geleden is vanuit een burgerinitiatief o.a. een tribune voor de bezoekers aan de kaasmarkt voorgesteld. De huidige demontabele tribune, die tot nu wekelijks door Stadswerk072 werd geplaatst, is afgeschreven en arbotechnisch niet vriendelijk.

Met ingang van vrijdag staat er tijdens de kaasmarkt een nieuwe mobiele tribune met diverse voordelen, niet alleen voor Stadswerk072, maar zeker ook voor de bezoekers. De nieuwe tribune heeft namelijk een overkapping en dus overdekte zitplaatsen met comfortabele zittingen. Er is plaats voor 61 personen en dat is vergelijkbaar met de oude houten tribune. Qua vloeroppervlakte neemt de nieuwe tribune net iets minder ruimte in. Groter kan niet, want er moet voldoende ruimte tussen de kaasmarkt en de kramen overblijven voor de hulpdiensten bij eventuele calamiteiten.

De voordelen voor Stadswerk072 zitten voornamelijk in het op- en afbouwen. Deze nieuwe tribune is verrijdbaar op een aanhanger en is voor een groot deel hydraulisch bedienbaar. Met één druk op de knop ontvouwt de tribune zich. Alleen het voorste gedeelte wordt nog handmatig uitgeklapt. Voor de opbouwers dus geen zwaar sjouw- en tilwerk meer met de losse onderdelen van de demontabele tribune. Eén persoon kan in korte tijd de nieuwe tribune opbouwen, waar de oude met meerdere personen neergezet moest worden, wat ook nog eens langer duurde. Ook aan de uitstraling van de nieuwe tribune is gedacht. Naast de keuze voor (Alkmaar-)rode zitplaatsen, wordt de achterzijde nog voorzien van een passende Alkmaar-aankleding.

Vanaf vrijdag is de tribune dus tijdens de kaasmarkt wekelijks in gebruik. Tijdens de avondkaasmarkten op alle dinsdagen in juli en augustus wordt de tribune niet gebruikt De tribune kan ook bij andere evenementen worden ingezet. Dat kon nu ook al, maar deze tribune leent zich daarvoor beter, want: gemakkelijker, sneller en goedkoper.