ALKMAAR - De nieuwe stadsdichter Joris Brussel draagt op vrijdag 1 juni om 16.00 uur zijn eerste gedicht voor vanaf het bordes van het stadhuis aan de Langestraat.

Op vrijdag 1 juni gaat de termijn van drie jaar van de nieuwe stadsdichter Joris Brussel van start. Hij wordt door het college, op voordracht van de wethouder Cultuur Anjo van de Ven (OPA), aangesteld. Als startschot draagt hij vervolgens op feestelijke wijze zijn eerste stadsgedicht in het openbaar voor op het bordes van het stadhuis.

Bijzondere gebeurtenissen
De opdracht van Brussel is bijzondere gebeurtenissen van Alkmaar op een dichterlijke manier meer bekendheid geven, samenwerking zoeken met partijen in Alkmaar die zich bezig houden met poëzie, waarbij hij zelf een vernieuwende inbreng heeft en een breed publiek weet te bereiken. Hij gaat onder andere op publieke evenementen voordragen en zes stadsgedichten per jaar publiceren. Het eerste daarvan draagt hij dus bij zijn aanstelling op 1 juni in het openbaar op het bordes van het stadhuis voor. Dit in tegenstelling tot de eerder aangekondigde voordracht tijdens het Karavaan-festival.

Stadsdichterverkiezing
Aan de stadsdichterverkiezing deden in totaal 22 kandidaten mee. De jury roemde Brussel vanwege zijn brede ervaring, kwaliteit, energie en open uitstraling. Brussel treedt in de voetsporen van Joost Zwagerman en Margreet Schouwenaar, de eerdere stadsdichters van Alkmaar.

Cultuurwethouder Van de Ven is verheugd dat er een nieuwe jonge stadsdichter is die zijn periode aftrapt met de voordracht van zijn eerste stadsgedicht:

“Ik ben blij dat we de traditie van een Alkmaarse stadsdichter kunnen voortzetten met een jonge dichter, die generaties en culturen kan verbinden en nieuwe manieren en middelen gaat inzetten om ook een jongeren doelgroep aan te spreken. Ik kijk nu al uit naar de stadsgedichten die hij komend jaar over Alkmaar gaat uitbrengen.”
- wethouder Anjo van de Ven-