ALKMAAR - Sinds 1 juli is de nieuwe regelgeving ingegaan rondom plastic wegwerpverpakking, oftewel de plastic bekers en pakjes die u maar één keer gebruikt. We sommen de belangrijkste regels op. Wegwerpverpakkingen is niet goed voor de natuur en er extra voor betalen is niet goed voor uw portemonnee. De oplossing: kies voor eigen herbruikbare bekers en bakjes.

Regels rondom wegwerpbekers-en-bakjes

Bij horecabedrijven, kantines, foodtrucks, kantoren en winkels met ‘makkelijk mee te nemen’ producten betaalt u extra voor wegwerpbekers-en-bakjes die (deels) uit plastic bestaan. Dit geldt zowel voor afhalen en bezorgen. Per 1 januari 2024 geldt het ook voor het eten en drinken ter plaatsen.

Kosten

De kosten voor plastic wegwerpbekers-en-bakjes staan apart op de kassabon. Ze kosten ongeveer € 0,25 per beker, € 0,50 voor een maaltijdbakje en € 0,05 cent voor voorverpakte groente, fruit en noten en verpakkingen voor een portie beleg of saus. Alle bovengenoemde regels gelden ook voor biologisch plastics. Biologisch plastic is net zo schadelijk voor het milieu als andere plastics.

Herbruikbare verpakkingen aanbieden

Ondernemers zijn verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Zij bieden zelf herbruikbare bekers en bakjes aan of vullen uw eigen beker of bakje.

Herbruikbare bekers en bakjes in gemeente Alkmaar

Een groep ondernemers in Alkmaar staan er al jaren voor open om uw koffie, soep of salade in uw eigen beker of bakje te serveren. U herkent ze aan de ‘eigen verpakking welkom’-sticker van Zero Waste Nederland op hun etalageraam.

Vind een overzicht van deze ondernemers in Alkmaar op www.elkombi.nl/zerowaste. Hoort uw bedrijf hier ook bij en wilt u deze sticker in uw etalageraam? Mail dan naar nanda@elkombi.nl.

Lees meer informatie over de nieuwe regelgeving op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/afval/regels-voor-wegwerpplastic.