ALKMAAR - Op vrijdag 24 juni 2022 wordt op de Alkmaarse kaasmarkt een nieuw LED-scherm in gebruik genomen. Het huidige scherm was aan vervanging toe.


Jaarlijks trekt de Alkmaarse kaasmarkt zo’n 175.000 bezoekers naar het Waagplein. Om het verhaal van het traditionele verhandelen van kaas beter over te brengen aan de bezoeker, wordt sinds 2013 wekelijks een LED-scherm geplaatst tijdens de kaasmarkt. De live-filmbeelden ondersteunen het verhaal van de ladyspeaker, die in meerdere talen toelicht wat er op de kaasmarkt gebeurt. De bezoekers rondom de hekken kunnen daardoor zonder ‘gedrang’ nog beter volgen wat er op het Waagplein gebeurt.

Pieter Dijkman, wethouder Economie & toerisme: ‘Het investeren en vernieuwen om onze grootste toeristische trekker aantrekkelijk te houden is, belangrijk. Ondersteuning met de hedendaagse techniek zorgt ervoor dat het tonen van het culturele erfgoed van de kaasmarkt en het kaasdragersgilde in een professioneel en aantrekkelijk jasje gestoken wordt.Pieter Dijkman, wethouder Economie & Toerisme

De Alkmaarse kaasmarkt
Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse Kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 25 maart tot en met 30 september 2022 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de markt wordt altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie georganiseerd.