ALKMAAR - Alkmaar mag zich de meest inspirerende stad in Europa noemen voor het vergroenen van de leefomgeving. Op 8 december namen wethouder Ad Jongenelen namens de gemeente Alkmaar en directeur Peter Mol en zijn team namens Stadswerk072, in Parijs de Green Cities Europe Award in ontvangst. Alkmaar heeft in drie jaar tijd 30.000m² groen aan de stad toegevoegd, door veelal kleine pleinen te vergroenen en in te zetten op biodiversiteit.

Met quick wins van grijs naar groen

De jury is enthousiast over de inzet van ‘Pocket Parcs’, het vergroenen van kleine pleinen in de gemeente. Deze quick wins helpen de stad in korte tijd te veranderen van grijs naar groen. Dankzij de vergroening is de openbare ruimte beter bestand tegen hitte en hevige regenval als gevolg van klimaatverandering. Het aanbrengen van beplanting op verschillende kleine pleinen zorgt voor meer biodiversiteit dan op één plek veel groen aanbrengen. Het gebruik van veel verschillende soorten planten, bomen en kruiden draagt daar ook aan bij. Het is Stadswerk072 gelukt dit te realiseren zonder lange procedures en hoge budgetten. Door bewoners vooraf bij de plannen te betrekken, is er over het algemeen veel draagvlak voor het eindresultaat.

In zeven jaar naar 50.000m² groen

Sinds 2020 zijn verschillende locaties, zoals het Arkplein en Daalmeerplein, in de gemeente aangepakt. Momenteel is Alkmaar bezig met het vergroenen van het Urkplein en winkelstraat de Laat in de binnenstad. Allemaal onderdeel van het plan dat ervoor gaat zorgen dat Alkmaar er in een tijdsbestek van zeven jaar 50.000 m² groen bij heeft. Dankzij de werkmethode van Stadswerk072, verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, is in drie jaar tijd al ruim 30.000m² vergroend; ruim op schema om binnen 7 jaar 50.000m2 groen te creëren. Paul Weidema, projectleider Stadswerk072; “We zijn meer dan trots op het winnen van deze award. Het is een erkenning voor wat wij hebben bereikt. Ik hoop dat onze methode anderen inspireert om in de nabije toekomst hun gemeenten en steden groener en leefbaarder te maken.”

Green Cities Europe Award

In de zomer won Alkmaar al de Nederlandse competitie en mocht daarom Nederland vertegenwoordigen bij de Europese verkiezing. De Award is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) samen met boomkwekerijorganisaties in 13 Europese landen verenigd in het internationale programma Green Cities Europe. In dit programma werken de landen samen om te benadrukken wat de meerwaarde is van groen in de stedelijke omgeving. Naast Nederland doen België, Duitsland, Zweden, Portugal, Polen, Italië, Ierland, Hongarije, Frankrijk, Griekenland, Denemarken en Bulgarije mee aan het programma.