ALKMAAR - In 2023 viert en herdenkt Alkmaar 450 jaar Alkmaar Ontzet. Het wordt een bijzonder jaar met veel kleine en een aantal grotere publieksevenementen. Vandaag maakte het college van B&W bekend aan welke vier grotere publieksevenementen de gemeente Alkmaar financieel bijdraagt. Het college volgt daarin het advies van de onafhankelijke beoordelingscommissie.

Begin september 2023 komt in een aantal wijken in Alkmaar het verbindende, positieve festival “Jungle in the Sky” naar de mensen toe. Het is een educatieve voorstelling met muziek, dans en circuselementen zoals reuzenpoppen. Doel van het festival is de saamhorigheid tussen inwoners te bevorderen. De makers betrekken Alkmaarse jongeren actief bij de voorbereidingen.

Het tweede project staat ook in september 2023 gepland en heet “Met eigen ogen”. Het is een route door (deels) verduisterde monumentale ruimten van het Stadhuis. Via een bijzondere beleving met lichteffecten, projecties en verhalen , en met gebruik van toepasselijke schilderijen van het Stedelijk Museum Alkmaar, maakt de bezoeker op een laagdrempelige manier kennis met het verhaal van het beleg en het Ontzet.

Tussen 18 september en 8 oktober 2023 is de opvoering “Vrij van Verzet” te zien: een toegankelijke en uitdagende voorstelling in de buitenlucht. De makers denken daarbij aan de plek van de verdwenen kastelen van Floris V in de Oudorperpolder. Het is een tragikomedie over de pasverworven vrijheid na het beleg en het Ontzet in 1573. Het theatergezelschap gebruikt daarbij een theatervorm die vooral ook jongeren aantrekt en betrekt scholen bij de productie.

The Night of the Alckmaer Proms sluit het jubeljaar op 8 oktober af. Het wordt een muzikale reis door de tijd vanaf eind zestiende eeuw tot heden. Lokale en nationale artiesten treden op. Er komt een speciaal prikkelarm middagprogramma voor ouderen, kinderen en bijvoorbeeld mensen met een beperking.

Burgemeester Anja Schouten over de selectie

Dit jubileumjaar vieren en herdenken we wat vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en verdraagzaamheid anno nu betekenen. De vier geselecteerde projecten vormen een mooie mix, bieden voor ieder wat wils en zijn passend voor dit jubileumjaar. Ik ben daarom heel blij met deze selectie en ik wil alle initiatiefnemers en beoordelingscommissie hartelijk danken voor hun inspanningen. Er valt voor september al veel meer te beleven. Het jaarprogramma Alkmaar 450 krijgt steeds meer vorm. Naast de grote evenementen zijn er veel aanvragen gedaan voor kleine initiatieven. Ik ben daardoor aangenaam verrast en heb in ieder geval veel zin in dit jubileumjaar.

Beoordeling

Er zijn twaalf ideeën ingediend. De beoordelingscommissie heeft zes organisatoren uitgenodigd om hun idee in een presentatie toe te lichten. De vier winnende ideeën voldoen volgens de commissie het best aan het uitgangspunt dat het moet gaan om een echte highlight, een drager voor het totale programma, geschikt voor een breed publiek en uniek voor de viering en herdenking van Alkmaar Ontzet 450 jaar.

Budget grote en kleine initiatieven

De gemeenteraad heeft in juli € 150.000, – uitgetrokken voor de open inschrijving voor een aantal grotere publieksevenementen. Aan deze open inschrijving is ook het jaarlijks te organiseren grotere evenement (waarvoor € 100.000, – beschikbaar is) toegevoegd. Voor de open inschrijving was dus in totaal € 250.000, – beschikbaar. Daarnaast heeft de gemeenteraad afgelopen jaar ook € 150.000 vrijgemaakt voor subsidies voor kleinere initiatieven tot € 5.000. Het aantal aanvragen hiervoor overstijgt de verwachting.

Meer informatie

Voor meer informatie over het programma van 450 jaar Alkmaar Ontzet kijk op: www.alkmaarontzet450jaar.nl