ALKMAAR - Op vrijdag 5 mei luidt Hugo Koeman om 10 uur de bel aan het historische Waaggebouw, het teken dat de kaasmarkt van start gaat. Hugo Koeman is voorzitter van het 5 mei comité en was 25 jaar de organisator van het Alkmaarse Bevrijdingsfestival. Op deze Bevrijdingsdag is om 9.45 uur een uniek muziekstuk te beluisteren ‘de Ontzetsuite’. Ook komen de lopers met het estafettevuur, vanuit Wageningen naar de kaasmarkt. Voorafgaand aan het openen van de kaasmarkt, ontvangt burgemeester Anja Schouten de heer Hugo Koeman en zijn gasten in het stadhuis.


Uniek muzikaal cadeau aan Alkmaarders: De Ontzetsuite

Dit jaar herdenken we dat Alkmaar 450 jaar geleden werd ontzet uit de belegering door Spaanse troepen. We vieren dit jubileum met een gevarieerd programma door Alkmaarders voor Alkmaarders. De gemeente voegt hier een uniek cadeau aan toe: een Ontzetsuite. Een muziekstuk, gecomponeerd door stadsbeiaardier Christiaan Winter. Op vrijdag 5 mei is de Ontzetsuite voor het eerst te horen, vanaf de Waagtoren. Rond 9.45 uur geeft burgemeester Anja Schouten het startsein op het Waagplein. Zij nodigt iedereen uit om te komen luisteren naar dit unieke muziekstuk.

Lopers Bevrijdingsvuur op kaasmarkt

In de nacht van 4 op 5 mei wordt in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Even na middernacht starten hardlopers van o.a. de Alkmaarse atletiekvereniging Hylas, met de fakkel aan de estafette van 185 km. De laatste kilometers lopen zij via alle kernen van de gemeente Alkmaar. Rond 10.05 uur komt een klein groepje estafettelopers op de kaasmarkt, met vlaggen en borden. De lopers komen tussen 13.45 en 14.00 uur aan in Cultuurpark de Hout. Daar wordt het bevrijdingsvuur overhandigd aan burgemeester Anja Schouten en Hugo Koeman, voorzitter van het 5 mei comité. Burgemeester ontsteekt vervolgens de vuurschaal, waarna de gevluchte Oekraïense Vira Tsvik een klassieke dans opvoert.

Hugo Koeman

Hugo Koeman is een bevlogen en betrokken Alkmaarder die naast zijn jarenlange inzet voor Bevrijdingsdag ook betrokken is bij de Vredesweek en vele andere maatschappelijke activiteiten in onze stad. Van oudsher is hij psycholoog en hulpverlener, maar jarenlang heeft hij zich naast zijn werk in de zorg ingezet om onze stad socialer te maken. Veelal hebben de dingen die Hugo ontplooit, of waar hij aan meedoet, te maken met het strijden voor onze vrijheid en het samenbrengen van mensen. Na 25 jaar sluit hij voor hem het hoofdstuk van de organisatie van Bevrijdingsdag.

Bevrijdingsdag in Alkmaar

DOSS event support is dit jaar in het gat gesprongen om in een korte tijd een waardige Bevrijdingsdag te organiseren. Dit jaar gaan wordt terug gegaan naar de basis en is er een kunstzinnig bezinningsjaar. Zo wordt samen met inwoners een 26 meter hoge Waagtoren van karton gebouwd en er zijn akoestische optredens van verschillende singer songwriters en activiteiten die gaan over vrijheid. Iedereen wordt uitgenodigd mee te helpen met het kunstwerk. Gelijktijdig is er een co-creatie om Alkmaarders te vragen wat zij nodig hebben om in de toekomst vrijheid te vieren. Wat voor Bevrijdingsfestival past bij Alkmaar nu het vertrouwde feest is opgehouden te bestaan? Zo wordt Bevrijdingsdag een feest van iedereen! Meer informatie staat op: www.bevrijdingsfestivalalkmaar.nl

Alkmaarse Kaasmarkt

Over de hele wereld staat Alkmaar bekend als Kaasstad. De Alkmaarse kaasmarkt op het Waagplein is een traditie sinds 1593. Jaarlijks bezoeken ruim 175.000 mensen dit kleurrijke evenement. De kaasmarkt in Alkmaar is elke vrijdagochtend van 31 maart tot en met 29 september 2023 van 10.00 -13.00 uur. Daarnaast zijn er in de maanden juli en augustus ook avondkaasmarkten: elke dinsdagavond van 19.00-21.00 uur. Rond de vrijdagochtend kaasmarkt is er altijd een gezellige ambachtsmarkt/braderie.