ALKMAAR - Ook dit jaar start de gemeente Alkmaar weer de campagne tegen meeuwenoverlast. Rond begin april begint altijd het broedseizoen van de meeuwen, vanaf dat moment neemt de overlast voor inwoners, bedrijven en bezoekers weer toe. Door een communicatiecampagne proberen we Alkmaarders bewust te laten zijn van meeuwen in de stad en hoe je de overlast kunt verminderen. Het broedseizoen loopt tot augustus.


Tips om overlast te verminderen en voorkomen

‘Ik snap heel goed dat veel mensen overlast ervaren van de meeuwen. Daarom proberen we als gemeente zoveel mogelijk om overlast te verminderen; zo zijn inmiddels op veel plekken, ondergrondse vuilcontainers geplaatst. Dit voorkomt zwerfafval op straat. Voorkomen van afval en niet voeren zijn dan ook het belangrijkste speerpunten in deze campagne. Als gemeente kunnen we dit niet alleen, we hebben ook de hulp van de Alkmaarders nodig. Er zijn veel dingen die u zelf kunt doen om meeuwenoverlast te verminderen.’

Wethouder Robert te Beest

·Voorkom rommel: Gebruik ondergrondse containers voor uw afval. Gooi geen troep, oud brood of ander (eetbaar) afval op straat.

·Niet voeren: Voer meeuwen niet! Zolang er voedsel is voor meeuwen, zullen ze de stad niet verlaten. Meeuwen hebben geen extra voer nodig. Voeren is ongezond voor de dieren en het trekt ook ongewenste diersoorten aan. Het kan ook leiden tot geluidsoverlast en agressief gedrag van de meeuwen.

·Voorkom dat meeuwen op uw dak nestelen: In het voorjaar starten meeuwen met paren vormen en nestelen. Als ze eenmaal op een dak zitten mag het nest niet meer verwijderd of vernield worden. Zorg voor het broedseizoen dat uw dak schoon is. Een dak dat leeg is en geen schuilhoekjes heeft maakt het minder aantrekkelijk voor meeuwen om een nest te bouwen. Dit werkt het best als u deze actie samen met uw buren doet. Ook kunt u bijvoorbeeld net- en penwering aanbrengen op uw dak.

·Maak een melding: Heeft u overlast of broedende meeuwen op uw dak? Maak dan een melding door te bellen met de gemeente via 14-072 of via de website van Stadswerk072.

Zo wordt inzichtelijk waar de meeste overlast is en kunnen er mogelijk in de toekomst acties op volgen.

Meeuwenborden
Waar veel overlast plaats vindt is de binnenstad. Bij veel horeca gelegenheden, scholen en andere plekken waar voedsel is, zijn ook meeuwen graag te gast. Om bezoekers extra bewust te maken van het niet voeren kunnen ondernemers nu meeuwenborden aanvragen bij de gemeente. Deze kunnen gemonteerd worden aan het pand wat extra attentiewaarde geeft.

Het eerste bord is opgehangen bij Friethuis de Vlaminck op de Voordam.

‘We hebben hier al jaren veel overlast van meeuwen. Het is een probleem wat we alleen gezamenlijk kunnen aanpakken. De realiteit is dat de meeuwen niet snel verdwijnen maar door ons gedrag, kunnen we wel zorgen dat de overlast flink minder is.’

Eigenaar Friethuis de Vlaminck Ivo Molenaar

Bent u ondernemer of school en wilt u ook kosteloos een meeuwenbordje? Mail dan naar meeuwen@alkmaar.nl Let wel, er is een beperkte oplage.

Meer informatie
Voor meer informatie over meeuwenoverlast en wat u kunt doen, bekijk de website www.alkmaar.nl/meeuwen