ALKMAAR - Vuurwerk gooien naar de Mobiele Eenheid, vernielingen en branden: Alkmaarse politieke partijen maken zich grote zorgen over gebeurtenissen tijdens de jaarwisseling in de wijk Overdie.

Arie Epskamp van de Senioren Partij Alkmaar (SPA) heeft samen met de Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) schriftelijke vragen gesteld aan het college. "Dit gedrag is onaanvaardbaar."

In Overdie werden tijdens de jaarwisselingen meerdere vernielingen gepleegd, bevestigt een woordvoerder van de politie. Zo werd er met vuurwerk naar auto's gegooid, waardoor meerdere autoruiten kapot gingen. Ook waren er meerdere brandjes in de wijk: auto's en een snorfiets gingen in vlammen op.

Uiteindelijk moest de ME eraan te pas komen op de Melis Stokelaan om de baldadige personen te verjagen. De busjes van de ME werden met vuurwerk bekogeld, maar volgens de politiewoordvoerder raakte er niemand gewond. Eerder werd al bekend dat de brandweer het moest ontgelden.

Complete veldslag
Epskamp was niet op de hoogte van het geweld, totdat hij vorige week een e-mail van een bewonersgroep uit Overdie kreeg. Hij is erg geschrokken van de brief, waarin werd beschreven hoe ernstig de situatie was. "Het was een complete veldslag. Dit gedrag is onaanvaardbaar, hier moeten we tegen optreden", vertelt hij vastberaden tegen NH Nieuws.

Epskamp is bovendien boos dat de gemeente de raadsleden niet heeft ingelicht over de situatie in de wijk. "We hebben van de gemeente geen enkel rapport gekregen, terwijl wij hier over moeten worden geïnformeerd. Nu moesten we het via de bewoners en de media vernemen."

Sportschool
De bewoners stelden onder meer in de brief dat het geen goed idee was dat de sportschool No Limit al om 00.00 uur dichtging. Bij de vorige jaarwisseling sloot de gym pas veel later zijn deuren. Toen was er volgens de bewoners 's nachts veel sociale controle, omdat het personeel een groot aantal jongeren en hun ouders kent.

SPA en OPA willen weten waarom het beleid plotseling is veranderd. "Vroeger was er altijd gesodemieter in Overdie, totdat we maatregelen hebben genomen. Deze jaarwisseling lijken deze maatregelen niet volledig genomen en gaat het gelijk weer mis."

Ook zou een jongerenwerker, die normaal gesproken rond de jaarwisseling in de wijk rondloopt om de boel in de gaten te houden en eventueel in te grijpen, al om 22.00 uur naar huis zijn gegaan.

Onrustig
De gemeente bevestigt dat het onrustig is geweest in Overdie tijdens de jaarwisseling. "We hebben in totaal 111 meldingen binnengekregen, maar hoeveel daarvan precies uit Overdie kwamen, is nog niet bekend. Hier hopen we binnenkort meer duidelijkheid over te krijgen."

De woordvoerder bevestigt ook dat de sportschool dit jaar inderdaad eerder is gesloten. "No Limit is volgens het draaiboek om 00.00 uur dichtgegaan. Dit hadden wij in samenspraak afgesproken, op advies van het personeel van No Limit."

Ze erkent ook dat de jeugdwerker eerder is gestopt. "Het was de bedoeling dat de jongerenwerker langer door zou werken, maar deze is rond 23.00 uur gestopt. Dit was eigenlijk niet de bedoeling, maar door de dikke mist was het niet langer veilig om de straat op te gaan."