ALKMAAR - Op 20 december heeft wethouder Cultureel Erfgoed Christian Braak, in het bijzijn van een grote groep belangstellenden, het borstbeeld en de replicaschoen van Maria Tesselschade Roemers Visscher. Onder meer dankzij de initiatieven van kunstenaar Fabio Pravisani en ondernemer Bert Waardijk, komt deze bijzondere vrouw uit de geschiedenis, die een groot deel van haar leven doorbracht in Alkmaar, definitief terug op de kaart.

Getalenteerde vrouw
Maria Tesselschade was haar tijd ver vooruit. Vrouwen kregen in die tijd geen opleiding, maar Maria was schrijfster, dichteres en zangeres. Ze sprak Frans en Italiaans en ze was goed in tekenen, borduren, en het bespelen van verschillende muziekinstrumenten. Net als haar zus Anna was Maria zeer bedreven in het graveren van glazen. Ze wordt omschreven als een getalenteerde en mooie vrouw die zeker zo haar aanbidders moet hebben gehad. Met hun bijzondere initiatieven willen Fabio Pravisani en Bert Waardijk de geest van Maria nieuw leven inblazen in de stad waar ze lange tijd gewoond heeft.

Borstbeeld
Voor het borstbeeld van kunstenaar en ijsmaker Fabio Pravisani, is een plek gevonden in het plantsoen bij het Ritsevoort/Kennemerpark, tegenover de ingang van de Singelgarage. Het is de plek waar in het verleden de stadspoort stond, die Maria regelmatig passeerde op weg naar haar buitenhuisje in de Alkmaarder Hout of naar haar zus die aan de Kennemerstraatweg woonde.

Fabio Pravisani maakt graag portretten, waarbij hij vaak langdurig puzzelt om het karakter van een persoon zo goed mogelijk te treffen. Zo werd hij ook gegrepen door het leven van Maria Tesselschade, de vrouw van wie niemand weet hoe ze eruit zag.

'Er is lange tijd gedacht dat er een afbeelding bestond van Maria Tesselschade, maar dat bleek ten onrechte. Vanaf nu heeft deze bijzondere, inspirerende vrouw wel een eigen gezicht en staat ze op een voor haar bekende plek in onze stad.'
Christian Braak, wethouder

Schoentje
Waar we inmiddels meer over weten, zijn de voeten van Maria Tesselschade. Die waren klein en smal, niet groter dan maatje 34. Toen na de nieuwjaarsbrand in 2015, waarbij Bert Waardijk zijn winkel volledig afbrandde, een archeologische opgraving plaatsvond, raakte ondernemer Bert Waardijk bevlogen door het leven van Maria Tesselschade. Met name het schoentje dat ooit aan Maria toebehoorde, liet hem niet los. Hij wilde weten hoe die schoen destijds ontworpen en gemaakt is en liet een levensecht replicapaar maken. Dit paar is met de hand vervaardigd door René van den Berg, ambachtelijk schoenmaker en ontwerper die onder meer werkt voor Mart Visser en Rodrigo Otazu. De onthulling vond plaats in de winkel van Waardijk Schoenen aan de Langestraat.

Muiderslot
Behalve met Alkmaar, is Maria’s naam ook onlosmakelijk verbonden met de Muiderkring en daarmee het Muiderslot. Op uitnodiging van P.C. Hooft bracht Maria veel tijd op het Muiderslot door, samen met andere dichters uit die tijd. Vandaar ook dat één van de replicaschoentjes getoond zal worden tijdens de expositie ‘Bloemen als inspiratiebron’ die op 22 december in het Muiderslot geopend wordt. Yvonne Molenaar, hoofd collectie van museum het Muiderslot nam ter plekke het schoentje in ontvangst. Dat zij zich bijzonder heeft laten inspireren door deze zeventiende-eeuwse dame, bleek wel in het kleurrijke verhaal dat ze te vertellen had.