ALKMAAR - Volgende week kunnen inwoners steek- en nepwapens inleveren op het politiebureau van Alkmaar. Dat kan volledig anoniem en zonder een straf te riskeren. In de Week van de Veiligheid, van 11 tot en met 17 oktober 2021, vindt namelijk de landelijke Steek- en nepwapen inleveractie plaats: ‘Drop je knife en doe wat je met life’. De actie wordt georganiseerd door de politie, gemeenten en het Openbaar Ministerie Noord-Holland.

De inleveractie wordt georganiseerd om het messenbezit onder met name jongeren tegen te gaan. Naast de gemeente Alkmaar doen ruim 200 gemeenten mee aan deze actie. Gecombineerd met de inleveractie zetten betrokken veiligheidsorganisaties ook andere middelen in om (steek)wapenbezit tegen te gaan met bijvoorbeeld preventief fouilleren, wapen- en kluisjescontroles op scholen en voorlichtingslessen op scholen.

Het dragen van een wapen neemt risico’s met zich mee
In Alkmaar werken we nauw samen met jongerenwerkers, ouders en scholen. Met elkaar bieden we jongeren die dat nodig hebben de juiste begeleiding. We signaleren wat er leeft bij de doelgroep. Zoals bijvoorbeeld het dragen van steekwapens. Uit gesprekken met jongeren blijkt dat zij zich niet altijd realiseren dat het dragen van wapens gevaarlijk kan zijn. Met een steekwapen op zak kan een ruzie ineens uitlopen op een steekpartij. Dat kan onbedoeld van grote invloed zijn op de persoonlijke situatie van een jongere. Met elkaar zoeken we naar oplossingen, kansen en mogelijkheden. Deelnemen aan deze actie zien we als kans om het gevaar van steekwapens onder de aandacht te brengen.

In Alkmaar vindt de Steek- en nepwapen inleveractie plaats in de week van de veiligheid
Inwoners kunnen steek- en nepwapens de hele week én het weekend anoniem inleveren op het Politiebureau Mallegatsplein 2.
-maandag t/m woensdag en vrijdag: 09.00 – 17.30 uur
-donderdag: 09.00 – 21.00 uur

-zaterdag en zondag: 09.00 – 17.00 uur

Let op, want je kunt géén vuurwapens inleveren
Tijdens de inleveractie worden steekwapens, slagwapens en nepwapens ingenomen. Denk daarbij aan een machete, dolk, (vlinder)mes, stiletto, katapult, zwaard en nepvuurwapens. Dat zijn wapens die vallen onder de Wet Wapens en Munitie, artikel 2, lid 1 categorie I en IV.

Meer informatie over de campagne en de inlever week vind je op www.hetccv.nl.