ALKMAAR - De provincie Noord-Holland voert ingrijpende werkzaamheden uit aan de Leeghwaterbrug (N242) in Alkmaar tot eind 2018. De brug naar Heerhugowaard is vanaf 4 september weer in gebruik. De werkzaamheden blijven in de volgende fase ook voor hinder zorgen. De provincie raadt weggebruikers aan om de Leeghwaterbrug vooral richting Heerhugowaard zoveel mogelijk te mijden.

Aan het brugdeel richting Heerhugowaard voert de provincie groot onderhoud uit. Het brugdeel richting Alkmaar (A9) wordt volledig vervangen. Vanaf 4 september zijn er meerdere rijstroken beschikbaar. Van de 2 rijstroken waar het verkeer uit beide richtingen nu overheen rijdt zijn dan 4 rijstroken beschikbaar. Dat is vooralsnog 1 rijstrook minder dan gewoonlijk. Om te zorgen dat het verkeer weer over 4 rijstroken kan rijden wordt de N242 afgesloten van 3 september 20.00 uur tot 4 september 05.00 uur. De toerit Diamantweg richting Heerhugowaard is vanaf 4 september weer open.

Brug richting Heerhugowaard dagelijks 2 keer 1 uur dicht

Het scheepvaartverkeer hoger dan 4.5 meter kan tot 4 september niet onder de brug doorvaren. En van 4 tot en met 18 september 2 keer per dag: op werkdagen om 10.30 uur en 20.30 uur en in het weekend om 9.00 uur en 19.30 uur. Door de werkzaamheden wordt de brug richting Heerhugowaard handmatig bediend. Het openen en sluiten van de brug duurt daardoor langer dan gewoonlijk. Om te voorkomen dat het verkeer een uur voor de brug staat te wachten wordt het verkeer richting Heerhugowaard op werkdagen omgeleid:
Van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur en van 20.00 tot 21.00 uur. Op zaterdag en zondag is de brug vanaf 08.30 uur en 19.00 uur maximaal 1 uur gesloten voor wegverkeer.

Omleidingsroute

Het verkeer wordt vanaf de A9 omgeleid via het Kooimeerplein naar de N9 (Heilooër Tolweg/ Maarten Lutherkingweg). Bedrijventerrein Boekelermeer is ook te bereiken via het Kooimeerplein.

Leeghwaterpassage open voor fietsers

Fietsers kunnen vanaf 4 september weer onder de Leeghwaterbrug aan de noordzijde, doorrijden. Het Zeglis, onder de brug aan de zuidzijde, blijft door de werkzaamheden nog afgesloten. Zolang de brug richting Alkmaar (A9) in gebruik is, kunnen fietsers over de brug rijden.

Sloop brug

In het najaar van 2017 wordt naar verwachting gestart met de sloop van de brug richting Alkmaar (A9). Dit is een omvangrijk werk waarbij de totale brug wordt vervangen. Meestal duren zulke werkzaamheden 1 jaar. De provincie probeert de duur van de werkzaamheden zoveel mogelijk te verkorten.

Meer informatie

Met vragen over de werkzaamheden kunnen (vaar-)weggebruikers contact opnemen met het Servicepunt van de provincie via 0800 - 0200 600 (gratis), of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. De werkzaamheden zijn ook te volgen op de projectpagina van de Leegwaterbrug.

Het werk aan de Leeghwaterbrug is noodzakelijk om de veiligheid ervan voor zowel weg- als vaarweggebruikers te kunnen blijven garanderen. De Leeghwaterbrug bestaat uit 2 brugdelen: 1 richting Heerhugowaard en 1 richting Alkmaar. Aan het brugdeel richting Heerhugowaard wordt groot onderhoud gepleegd. Van dit brugdeel wordt de klep en de installaties vervangen. Het brugdeel in de richting van Alkmaar (A9) wordt volledig vervangen, omdat dit deel aan het einde van haar levensduur is. De werkzaamheden duren tot eind 2018.